Produktchef om producentansvar: 34.000 danske virksomheder risikerer bøder

Lovgivning 29. okt 2024 -
This describes the image
Nyt direktiv for producentansvar rykker tættere på. Foto: Dagligvarehandlen
  • Lars Bruntse fra ERP Denmark giver råd til de mange tusinde producentvirksomheder, der endnu ikke har klare planer for deres emballage.

Produktchef hos ERP Denmark, Lars Bruntse, oplyser, at selvom fristen for at registrere en producentvirksomhed i DPA-registeret (Dansk Producentansvar) er overskredet, er det kun knap 17 procent ud af 41.000 virksomheder, der har gjort det.

Det undrer ikke produktchefen, at der 22. oktober var mindst 34.000 virksomheder, som manglede at registrere sig. 

Han mener, at forvirring om - og udsættelser af - loven har fået især små virksomheder til at give op på forhånd.

Bøde-risiko 

- Registeret for producentansvar er tilgængeligt for alle og derved en offentlig sladrehank. Der er altså god grund til at registrere sin virksomhed, ellers risikerer man en politianmeldelse og bøder fra Miljøstyrelsen, siger Lars Bruntse fra ERP (European Recycling Platform) Denmark. 

ERP Denmark hjælper virksomheder med at overholde deres producentansvar, bl.a. inden for emballage.

Om cirka et år skal omkring 40.000 danske virksomheder sikre sig - og betale for - at deres emballage bliver genanvendt: Et krav der følger med det såkaldte producentansvar fra EU.

5 råd

Lars Bruntse giver fem råd til virksomheder, der vil sætte i gang.

1. Lav et skema, hvor man angiver virksomhedens ‘route-to-market’: Om man sælger online til forbrugere, direkte til industrielle slutbrugere, via distributører, detailhandlen eller forhandlere eller via eget salgsselskab. Det er afgørende for producentansvaret i landet.

2. Lav et estimat på mængden af emballage (summen af alle typer) som sælges på hvert marked, og hvor stor en andel heraf, som sælges indirekte. Som udgangspunkt vil det være jeres distributører og forhandlere, der har producentansvaret – men der er lande, der afviger (som Tyskland).

3. Undersøg hvilke emballagevirksomheder, der allerede opererer ud fra en cirkulær model. Ved et partnerskab med én af disse, kan man fjerne f.eks. palleforbruget fra jeres emballageregnskab.

4. Snak med en kollektivordning og udarbejd en prioriteret køreplan: Kollektivordninger har løsninger til at håndtere og rådgive jer på tværs af lande og kan give jer et estimat på omkostningerne i forhold til at kunne overholde loven i de relevante lande.

5. Beslut om I vil bruge intern tid på opgaven: Virksomheden skal beslutte, om man vil håndtere opgaven selv (faste omkostninger), eller om man vil outsource opgaven med håndtering af producentansvaret (variable omkostninger), lyder det fra Lars Bruntse fra ERP.

Opdateret 30. okt 2024