Butikker er også ramt af sexchikane
-
Butikker, engros, restauranter og barer er udvalgt til at få særlig vejledning om sexchikane. Arbejdstilsynet forebygger krænkelser i ni udvalgte brancher
Bemærkninger af grænseoverskridende seksuel karakter. Befamlinger på brysterne. Og kolleger, der har taget billede af en anden kollega i omklædningsrummet. Det er blot nogle af de oplevelser med uønsket seksuel adfærd, som HK Handels arbejdsmiljørepræsentanter har set eller oplevet på egen krop på deres arbejdspladser i butikker. Med Me Too er der kommet ekstra fokus på sexchikane.
Nu får ni brancher en særlig vejledningsindsats med fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger. Det gælder blandt andet butikker og engrosvirksomhed.
Brancherne er valgt ud, fordi Arbejdstilsynets tal og/eller erfaringer fra tilsyn viser, at de har større forekomst af seksuel chikane og andre krænkende handlinger.
Arbejdstilsynet har gennemfører en målrettet vejledningsindsats, der skal hjælpe virksomhederne med at forebygge krænkelser.
- Der er kommet større fokus på seksuel chikane i Danmark i de seneste år. I Arbejdstilsynet vil vi være med til at støtte op om den udvikling ved i højere grad at hjælpe virksomheder med at forebygge, at seksuel chikane og andre krænkende handlinger opstår på arbejdspladsen, fortæller tilsynschef Lars Toft Pedersen og tilføjer:
- Seksuel chikane og andre krænkende handlinger på arbejdspladsen er et alvorligt arbejdsmiljøproblem, som skal forebygges og håndteres. Det gælder, uanset om den kommer fra kollegaer, ledere, kunder eller andre, som medarbejdere har kontakt med.
Når Arbejdstilsynets tilsynsførende er på de almindelige grundtilsyn i virksomhederne, vil de motivere og vejlede til at forebygge seksuel chikane og andre krænkende handlinger ved at informere om emnet, give gode råd og pege på relevante værktøjer.
På Arbejdstilsynets hjemmeside kan arbejdsgivere og medarbejdere desuden finde gode råd og værktøjer til at forebygge og håndtere seksuel chikane og andre krænkende handlinger. De kan også anonymt ringe til Arbejdstilsynets hotline om krænkende handlinger og få hjælp.
Brancher, der er omfattet af den målrettede vejledningsindsats, tæller udover butik og engros blandt andet restauranter og barer, film, presse og bøger og politi, beredskab og fængsler.