Ansatte i dagligvarehandlen slipper i første omgang for mundbind
-
Folketingets Epidemiudvalg blev torsdag aften enig om nye restriktioner. Udvalget fortsætter arbejdet i næste uge
Fra mandag skal kunderne benytte mundbind på indkøbsturen. Det besluttede Folketingets Epidemiudvalg sent torsdag aften.
I første omgang slipper de ansatte for mundbindet. Det kunne der nemlig ikke blive enighed om, skriver DR.
- Da der jo for de ansatte også kan være krav om coronapas, så bliver vi nødt til at finde en balancegang mellem coronapas og mundbind, sagde formand for udvalget Stinus Lindgreen (R) til mediet.
Udvalget fortsætter dog sit arbejde i næste uge, og det er endnu uvist, om der kan komme andre krav til de ansatte.
De ansattes fagforening har talt for, at de ansatte ikke skal bære mundbind.
- Vi vil dog være kede af, hvis kravet om mundbind også skal omfatte butiksansatte, da det er meget indgribende i deres arbejdsdag at skulle have mundbind på en hel dag, og det går selvfølgelig udover deres arbejdsmiljø, sagde Mette Høgh, formand i HK Handel, i en pressemeddelelse.
Endnu har ingen af dagligvarekæderne meldt ud, om de vil kræve coronapas af deres ansatte.
I går, torsdag, sagde Coops analyse- og kommunikationschef Lars Aarup i en mail til Dagligvarehandlen, at Coop "vil vi betragte coronapas som et værktøj, der kan bruges i særlige tilfælde".
- Vi vil ikke – som situationen er nu – stille det som krav til alle ansatte.
Hos Salling Group følger man også situationen tæt.
- Det er stadig en mulighed, der kan tages i brug, men for nuværende lader vi redskabet ligge i værktøjskassen, lød det i går fra Jacob Krogsgaard Nielsen, presseansvarlig i Salling Group, i en mail til Dagligvarehandlen.
Lov om coronatest
Mødet i epidemiudvalget kom dagen efter at Regeringen havde fremlagt Epidemikommissionens forslag på et pressemøde, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sagde, at Regeringen bakkede op om kommissionen indstilling.
Folketinget har netop hastebehandlet og vedtaget den lov, der giver arbejdsgiverne tilladelse til at kræve coronatest af de ansatte. Det var der enighed om blandt arbejdsmarkedets parter, der tæller både arbejdsgivere og fagforeninger.
Nogle af de ansatte slipper dog ikke helt for mundbindet. Skal de med et offentligt transportmiddel, er det nemlig fra mandag et krav om, at man skal benytte mundbind der.
Epidemiudvalget valgte tidligt på aftenen at bakke op om kravet om mundbind i sundhedssektoren. Det betyder, at besøgende og medarbejdere på sygehuse, klinikker og kommunale sundhedstilbud fremover skal bære et mundbind.
Varigheden af en coronatest er samtidig sat ned, så en kviktest gælder i 48 timer og en pcr-test 72 timer.