Regeringen: Fra mandag skal kunder bruge mundbind i supermarkedet - igen

Lovgivning 24. nov 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Ulrik Samsøe Figen
  • Smitten stiger, og Epidemikommissionen foreslår øget brug af coronapas samt mundbind flere steder

Såfremt de politiske partier kan blive enige, vil det allerede fra mandag være et krav, at kunder og muligvis også medarbejdere skal bære mundbind i supermarkedet.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde lige nu. Han understreger, at mundbindet er i brug i mange andre lande, og at Danmark er et af de få lande, der har kunnet slippe i en periode.

Årsagen til igen at øge restriktionerne er den stigende smitte, og en pandemi, der accelererer.

Epidemikommissionen anbefaler nu, at mundbind genindføres i hele detailhandlen - herunder dagligvarebutikker og storcentre, i den offentlige transport og for besøgende i sundhedssektoren.

Kravet om mundbind i supermarkedet blev indført 29. oktober sidste år - og ophævet igen 14. juni i år.

Kommissionen anbefaler ligeledes, at der indføres coronapas flere steder - blandt andet på det statslige arbejdspladser, i serviceerhvervene som blandt andet frisører og på flere uddannelsesinstitutioner - blandt andet de videregående uddannelser. Coronapasset er i forvejen et krav på spisesteder.

Samtidig ændres kravet for, hvornår der skal tjekkes coronapas ved større forsamlinger. Inden døre sættes grænsen ned fra 200 til 100 deltagere og udendørs fra 2000 til 1000.

Magnus Heunicke skal dog en tur i Folketingets Epidemiudvalg, der skal vedtage de nye tiltag, før de kan træde i kraft. Kan et flertal blive enig om at indføre de anbefalede restriktioner, kan de træde i kraft fra mandag 29. november.

Julefrokosten er ok

En lang række virksomheder er allerede i gang med egne restriktioner - nogle kræver coronapas, og andre aflyser store julefrokoster. Det sidste rammer blandt andet spisesteder og andre, der leverer julefrokoster.

Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm understreger dog, at der ikke er grund til at aflyse julen.

- Selvfølgelig skal vi holde jul i Danmark, siger han.

- Men vi skal være opmærksomme på at følge myndighedernes anbefalinger. Blandt andet blive vaccineret, blive hjemme ved  sygdom og holde afstand.  Sundhedsstyrelsen holder på nuværende tidspunkt selv fast i julefrokosten i år. Men den bliver ikke langvarig, og vi kommer til at sidde i mindre grupper med afstand, fortæller Søren Brostrøm. 

- Det jeg vil gøre, hvis jeg skulle holde julefrokost: Bliv vaccineret. Bliv hjemme hvis du er syg. Og så vil jeg nok lufte ud, sørge for den ikke strækker sig ud over de sene nattetimer, og se på hvor meget alkohol, der kommer indenbords, fordi så bliver det sværere at overholde de gode råd og anbefalinger. 

Opdateret 25. nov 2021