Lidls yngste butikschef: Ordblindhed er ikke en hindring

Lidl 7. nov 2023 -
This describes the image
Et ny employer branding strategi har medført flere nye satsninger i Lidl. Blandt andet reality-serien Discountheltene, der har kørt på den gratis streamingstjeneste Pluto TV. Foto: Per Bille/Lidl
  • Mikkel Christensen på 20 år viser i realityserien Discountheltene, at ordblindhed ikke står i vejen for en karriere i dagligvarehandlen.

20-årige Mikkel Christensen er butikschef i Lidl Frederikshavn og er vant til at gribe mulighederne, så det var oplagt for Mikkel at sige ja til at medvirke i realityserien Discountheltene.

For ham var det vigtigt at deltage for at vise, at alle kan finde den rette hylde, selvom der er udfordringer.

- Jeg er ordblind, men bare fordi man har svært ved at læse, behøver man ikke at have svært ved at lære. Jeg håber, at jeg kan være med til at inspirere andre, der måske ikke har fundet den rette hylde og give dem troen på, at selvom man måske ikke er den mest boglige, så er der flere veje at gå.

Selvfølgelig håber Mikkel også, at programmet kan skabe positiv omtale for både detailhandlen generelt og Lidl især. Og skulle der følge lidt ekstra omsætning med, så skader det heller ikke.

For som man kan se i det første afsnit, der allerede ligger på den gratis streaming-tjeneste, Pluto-TV, er Mikkel enormt konkurrenceminded og hader at tabe til sine nordjyske kollegaer, uanset om det drejer sig om månedens KPIer eller et slag golf.

At være en ung leder

For Mikkel fylder det mere at være en god leder end en ung leder.

- For mig er det vigtigt, at alle har det godt. At mine medarbejdere ved, at vi har hinandens ryg, og at vi går den ekstra meter, når det er nødvendigt. Det betyder meget, at vi har et godt sammenhold, hvor vi også snakke sammen, når vi har fri.

Selvom Mikkel har medarbejdere, der er mere end dobbelt så gamle, som ham selv, så har hans unge alder ikke givet anledning til større problemer.

- Der har været et par stykker i organisationen, der har undret sig. Men efterhånden som jeg har bevist, at jeg er god nok, så er de stemmer forstummet.

Mikkel oplever for eksempel, at han har lettere ved at snakke med og forstå sine ungarbejdere end hans ældre kollegaer.

- Jeg har jo næsten selv været i deres alder, så jeg har måske en større forståelse for, at de gerne vil have byttet en vagt for at kunne komme med til en fest.

Ordblind og leder

Mikkel blev konstateret ordblind i 7. klasse, og selvom han fik mulighed for at bruge en computer med hjælpeprogrammer, blev Mikkel ikke fanget af undervisningen i timerne.

Han oplevede selv at måtte sætte sig ind i mulighederne fremfor at få hjælp og støtte af skolen. Og det virkede også sommetider specielt at sidde som den eneste med en computer fremme i undervisningen.

- Efter 10. klasse fik jeg et fritidsjob i Lidl Brønderslev. Det var fedt at tjene sine egne penge og opleve, at jeg var god til noget. Men jeg var så skoletræt, at jeg sagde nej til en elevplads, da jeg blev 18. Jeg havde overhovedet ikke lyst til at komme på skolebænken igen.

I Lidl oplever Mikkel at blive troet på og anerkendt for sit arbejde. På et tidspunkt bliver han tilbudt at blive souschef i Lidl Hjørring og efterhånden får han mod på at tage Lidls interne uddannelse til butikschef.

I første afsnit ser vi Mikkel fortælle, at når han kan se formålet med opgaven, så er han motiveret til også at skrive. I dagligdagen i butikken bruger Mikkel aktivt sin telefon og især Google, når han støder på ord, han ikke kan læse.

- Så kan jeg finde et billede af varen, hvis jeg for eksempel står med et skilt med varens navn, eller også kan jeg finde en beskrivelse af ordet, og så regne ud hvad ordet er.

At være discounthelt

For Mikkel har det været en god oplevelse at være med i Discountheltene. Det har været fedt at prøve noget nyt, og han kan sagtens genkende sig selv i programmet, hvor de har formået at vise både hans sjove og seriøse sider.

- Jeg håber, at jeg med min deltagelse kan vise, at man godt kan, selvom man går en anden vej. Og så vil jeg også gerne fremhæve, at Lidl giver en chance til alle.

Det eneste ved at være med, der har overrasket Mikkel, kom efter optagelserne var slut. Her blev deltagerne forberedt på, at der kunne komme negative reaktioner på de sociale medier. Det har han heldigvis ikke oplevet endnu.

Når Mikkel ikke er butikschef og discounthelt, går fritiden med at gå i byen, game eller slappe af i huset i Brønderslev, som Mikkel med hjælp fra familien og venner fra Lidl selv har renoveret.

Så selvom man er ung butikschef, så er man sommetider også bare ung.

Mennesker bag uniformen

Mikkel er ikke den eneste, vi følger i Discountheltene. I løbet af seriens seks afsnit kommer vi godt rundt i landet og følger både butikschefer, kassemedarbejdere og andre butiksansatte.

- Jeg er utrolig stolt over vores medarbejdere, som giver så meget af sig selv i Discountheltene. De bidrager til at nedbryde vigtige fordomme om, hvad det indebærer at arbejde inden for dagligvarebranchen. Jeg håber, at serien vil minde danskerne om, at der er rigtige mennesker bag uniformen, når de møder vores medarbejdere ude i butikkerne og ikke mindst opfordre til at holde den gode tone, når man handler, siger Jens Stratmann, adm. direktør i Lidl Danmark.

Opdateret 7. nov 2023