Risikerer bøder i millionklassen: Sikkerhedsstyrelsen finder ulovlige e-cigaretter
-
Myndighederne fandt fredag tusindvis af ulovlige smagsstoffer til e-cigaretter i to butikker med e-cigaretter i Aalborg og Herning
Siden den 1. april har alle e-cigaretter kun måttet smage eller dufte af tobak eller mentol. Indehavere, som sælger smagsstoffer til e-cigaretter, risikerer meget store bøder, hvis de ikke overholder reglerne.
Fredag slog Sikkerhedsstyrelsen til i Aalborg og Herning, hvor der i to butikker blev fundet tusindvis af smagsstoffer, der efter Sikkerhedsstyrelsens vurdering er til e-cigaretter.
I Aalborg blev der fundet 135 i alt cirka 4.000 produkter. Politiet blev tilkaldt for at beslaglægge de meget store fund, der fyldte mange flyttekasser, fortæller Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.
I Herning førte et opfølgende tilsynsbesøg til fund af 114 varianter af smagsstoffer. I alt 1.646 produkter, som politiet også beslaglagde.
- Vi vil nu gennemgå al materialet. Men jeg kan allerede nu sige, at der vil komme til at ske politianmeldelser, og vi kommer til at indstille nogle meget store bøder - formentlig i millionklassen, siger jurachef Stine Pedersen, Sikkerhedsstyrelsen.
Sikkerhedsstyrelsens bødepraksis er 10.000 kroner pr. smagsvariant, dog er der endnu meget lille retspraksis på området, da reglerne er nye.
Under tilsynene blev der i Herning også fundet 30 varianter af elektroniske cigaretter, i alt 381 produkter, som ikke var i standardiseret emballage. I Aalborg blev der fundet 16 forskellige e-cigaret-kits og andet udstyr, i alt 408 produkter, der ikke var korrekt emballeret.
Fra 1. oktober i år har der været detaljerede regler for, at emballagen ikke må være tillokkende for især unge, og alle enkeltpakker skal have produkt-id.
- Det kan koste butikker dyrt, måske endda livet med disse store bøder, og derfor vil jeg kraftigt opfordre til, at man får ryddet ud i eventuelle ulovlige produkter i både butik og lagerplads. Det er både ulovligt - og derudover konkurrenceforvridende over for alle de indehavere, som har orden i tingene, siger Stine Pedersen, Sikkerhedsstyrelsen.