Salling-ejer donerer millioner til forskning mod cyberangreb i retail

Kriminalitet 19. jun 2024 -
This describes the image
Hvilken steder ser Salling Group vækstmulighederne frem mod 2030? Det vil topchef Anders Hagh løfte sløret for i dag, hvor den hjemlige markedsleder præsenterer en ny femårs strategi.  Foto: Salling Group
  • Købmand Ferdinand Sallings Mindefond donerer 4,8 mio. kr. i et samarbejde med Security Tech Space og Aarhus Universitet, som skal gøre retailbranchen mere robust over for den stigende trussel.

Skrevet af: Søren Tougaard

Cyberangreb i form af identitetstyveri, databrud og ransomware-angreb imod detailhandel bliver mere og mere udbredt herhjemme såvel som internationalt. Mest kendt i dansk detailhandel er ransomware-angrebet mod 7-Eleven i august 2022, der imidlertid låste kassesystemet og lukkede alle kædens butikker. 

Det er på det bagtæppe, at Købmand Ferdinand Sallings Mindefond nu donerer 4,8 mio. kr. i et 3-årigt samarbejde med Security Tech Space og Aarhus Universitet, som skal gøre retailbranchen mere robust over for den stigende trussel.

Flere undersøgelser peger på, at over 70 pct. af retailbranchen har været udsat for angreb, og at der er et stort behov for bedre cybersikkerhed i branchen, forklarer Anders Hagh, bestyrelsesformand i Købmand Ferdinand Sallings Mindefond og topchef i Salling Group.

Koncernen blev selv berørt af et cyberangreb i 2021, som betød, at flere medarbejdere ikke kunne stemple ind og ud, som de plejede.

- Der har været flere aktuelle cases, som med tydelighed viser os, at branchen bliver hårdt ramt af cyberangreb. For at vi kan bevare den styrkeposition, som vi har i Danmark med mange internationalt førende virksomheder indenfor retail, er det vigtigt, at vi fremtidssikrer os i en usikker verden og ikke hviler på laurbærerne. Ved at bruge den nyeste sikkerhedsteknologi inden for området kan vi sikre os, at vi i endnu højere grad i fremtiden kan levere varer til tiden og minimere snyd, når der handles, siger Anders Hagh.

Forbedrer sikkerheden

Ifølge Anders Hagh oplagt at indgå et samarbejde med Aarhus Universitet, der er førende i verden inden for cybersikkerhed, og som har stået bag flere spinoff-virksomheder, der kommercielt udnytter avancerede teknologier til bl.a. sikker beregning af data.

- Vi håber, at samarbejdet med Security Tech Space og Aarhus Universitet kan føre til lignende succeshistorier, som kan være med til at udbrede brugen af it-sikkerhedsteknologi inden for retail. Det kan være med til at give Aarhus en ny styrkeposition på området, siger han.

Donationen er givet til oprettelse af to nye forskertalentstillinger ved Institut for Datalogi, Aarhus Universitet. I projekterne er der fokus på udvikling af sikker ny teknologi til fremtidens retail. Det gælder lige fra supply chain og lagerkontrol til CRM, betalingsbehandling og analyse.

To af de teknologier, der skal anvendes til at skabe større sikkerhed, er Multi-Party Computation (MPC) og ekstra sikker brugerautentificering.

- Multi-Party Computation gør det muligt at lave beregninger på data fra en række parter, uden at de enkelte får adgang til hinandens data. Man kan f.eks. gennemføre en auktion uden at byderne får adgang til de individuelle budmønstre. De får kun resultatet af beregningen – nemlig det højeste bud. Og med ekstra sikker brugerautentificering kan vi sikre, at man altid ved hvem man kommunikerer og handler med globalt, dette mindsker muligheder for snyd og identitetstyveri. forklarer professor og institutleder Kaj Grønbæk fra Institut for Datalogi, Aarhus Universitet.

Det glæder Peer H. Kristensen, der er direktør i Security Tech Space, at projektet kombinerer den styrkeposition, som Aarhus har inden for retail og cybersikkerhed.

- Det er godt set af Salling Fondene, at der er synergi i det samarbejde, og at de også vil være med til at styrke den satsning inden for området, som Aarhus Kommune har sat i søen. Den stærke faglighed på cybersikkerhed kan være med til at styrke den allerede stærke retailbranche, siger han. 

Opdateret 19. jun 2024