Myndigheder jagter ulovlige af engangs-e-cigaretter i kiosker og på nettet

Kriminalitet 21. nov 2022 -
This describes the image
Illustration: Sikkerhedsstyrelsen
  • Sikkerhedsstyrelsen har indsendt 56 politianmeldelser, og bødeindstillingerne lyder foreløbigt på samlet mere end 36 mio. kr.

De findes på nettet, og de findes i kiosker og andre butikker.

 

Men nu skal de stoppes, og derfor er Sikkerhedsstyrelsen i gang med en større aktion rettet mod ulovlige engangs-e-cigaretter.

De forbudte nydelsesmidler appellerer til børn og unge, fordi de er farverige og ofte har frugtsmag. De kan ligne slik, og typisk smager de af frugt og har et givent antal ”sug,” fx 1.600.

- Forhandlerne er med til at skade børn og unge ved at sælge disse ulovlige nikotinholdige varer. De skal også vide, at det kan koste dem meget dyrt - måske endda deres levebrød. Vi indstiller til bøder på 10.000 kroner for hver eneste ulovlige smagsvariant, som vi finder i kiosker, butikker og på hjemmesider. Bødeindstillingen kan derfor hurtigt risikere at løbe op i sekscifrede tal, siger kontorchef Lone Brose, Sikkerhedsstyrelsen.

Ulovlig markedsføring vil i anden- og tredjegangstilfælde resultere i bødeindstillinger på henholdsvis 20.000 kroner og 40.000 kroner pr. smagsvariant.

Foreløbigt har Sikkerhedsstyrelsen på sin landsdækkende kontrol politianmeldt i alt 56 kiosker, butikker, hjemmesider og enkeltpersoner. Flere gange har de fundne mængder af ulovlige produkter været så store, at politiet er blevet tilkaldt for at beslaglægge varerne.

- Vi er rigtig glade for samarbejdet med politiet, og vi har sendt de første politianmeldelser afsted. Vores samlede bødeindstillinger til politiet løber foreløbigt op i lidt over 36 millioner kroner. Nu er det så op til politiet og domstolene at skabe en retspraksis for de nye regler, siger Lone Brose.

Hovedparten af bødeindstillingerne er rettet mod hjemmesider, mens 13 af sagerne handler om fysiske butikker eller enkeltpersoner.

Opdateret 22. nov 2022