Nyt videnscenter skal sætte fart i den grønne madomstilling
Et nyt videnscenter for platebaserede fødevarer ser dagens lys 1. oktober. Bag står Økologisk Landsforening og Dansk Vegatarisk Forening.
Baggrunden for samarbejdet er de væsentlige udfordringer indenfor klima, biodiversitet og folkesundhed. Alle er udfordringer, der kalder på markante kostforandringer og dermed også på et stort behov for øget viden om plantebaseret kost og en bæredygtig plantebaseret fødevareproduktion, oplyser parterne.
Projekter i Plantebaseret Videnscenter vil derfor blandt andet fokusere på dyrkning, afsætning og tilberedning af danskproducerede planteproteiner og andre måder at fremme og udvikle fremtidens økologiske, plantebaserede fødevarer på.
Claus Meyer med i Advisory Board
Bestyrelsesformand for Økologisk Landsforening, Per Kølster, siger om baggrunden for etableringen af det nye videnscenter:
- For økologer har det altid været en selvfølge at gå forrest, når det kommer til at bane vejen for en mere bæredygtig fremtid. Den nødvendige grønne omstilling af vores fødevaresystem er ingen undtagelse. På fremtidens tallerken vil det grønne spille hovedrollen, mens kødet vil spille en velvalgt birolle af høj kvalitet – og økologisk naturligvis.
Det nye videnscenter er støttet økonomisk med hjælp fra Naturli’ Foods og Organic Plant Protein. Fremadrettet finansieres Plantebaseret Videnscenter via fonde og puljer, fremgår det af pressemeddelelsen.
Der er samtidig nedsat et Advisory Board omkring Plantebaseret Videnscenter, hvor kok og virksomhedsejer, Claus Meyer, forsker ved Aarhus Universitet og medlem af Klimarådet, Marie Trydeman Knudsen, og ernæringsforsker ved DTU Fødevareinstituttet, Anne Dahl Lassen, er medlemmer.