Yderst svære overenskomstforhandlinger sparkes i gang

Interesseorganisationer 4. jan 2023 -
This describes the image
Industriens overenskomst, der går i gang i dag, fastsætter rammen for de butiksansattes overenskomst. HK Handel skal på vegne af 150.000 medlemmer inden for butik, lager og kontor forhandle et forlig på plads med Dansk Erhverv, der repræsenterer arbejdsgiversiden. I sidste ende skal overenskomstforliget stemmes på plads af HK Handels medlemmer.   Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • I dag skydes overenskomstforhandlingerne i gang i industrien. Den lægger rammerne for overenskomsten for 600.000 danskere på det private arbejdsmarked. Også butiksområdet og transport.  

Skrevet af: Søren Tougaard

De højeste prisstigninger i 40 år presser mange familier på pengepungen. På ryggen af en inflation, der i november lå på 8,9 pct., tager industrien i dag hul på overenskomstforhandlingerne, der ikke blot fastlægger lønnen for 230.000 lønmodtagere i industrien men er definerende for overenskomster for 600.000 danskere på det private arbejdsmarked. Det gælder områder som butik, transport, byggeri mv.

Og flere arbejdsmarkedsforskere peger på, at der er udsigt til de sværeste overenskomstforhandlinger i flere år.      

Laust Høgedahl, der er lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, siger til DR Nyheder, at konfliktrisikoen er den højeste i mange år.

Samme melding kommer fra forskningscentret Faos under Københavns Universitet, der vurderer, "at konfliktrisikoen er markant højere ved OK23 end set i mange år". 

Det betyder dog langt fra, at det kommer dertil.   

- Samtidigt har man en samfundsøkonomisk bekymring, at man ender i en løn-pris-spiral. Altså, at man lægger lønnen så højt, at det kommer til at medvirke til, at virksomhederne holder priserne høje eller faktisk presser dem yderligere op, siger lektor ved Faos Nana Wesley Hansen til DR nyheder. 

Håber på færdige forhandlinger i februar

Dansk Erhverv på arbejdsgiversiden og HK Handel, der repræsenterer 150.000 medlemmer inden for butik, lager og kontor, udveksler lige nu krav til de kommende overenskomstforhandlinger. 

De egentlige overenskomstforhandlinger på f.eks. butiksområdet går dog først i gang, efter industriens overenskomst er forhandlet på plads. 

"Det er usikkert, hvor lang tid forhandlingerne tager. Det afhænger af, hvor langt væk vi er fra hinanden, og om vi kan finde til enighed. Vi satser dog på at være færdige i løbet af februar", oplyser HK Handel på deres hjemmeside. 

Inden forhandlingerne står parterne længere væk fra hinanden end tidligere.

- Vores medlemsvirksomheder inden for handel oplever stærkt stigende omkostninger på el og leverandører. Desværre oplever vi også dalende efterspørgsel fra forbrugerne, sagde viceadministrerende direktør i Dansk Erhverv, Laurits Rønn, i sidste måned. 

Når Dansk Erhverv og HK Handel er nået til enighed om en overenskomstforlig, skal medlemmerne af HK Handel i sidste ende stemme om den egentlige aftale.  

 

 

 

 

 

 

Opdateret 5. jan 2023