Sprogstrid om økomærkning
-
Salling Group håber på en mere lempelig fortolkning af oprindelsesmærkning på økovarer
Fødevarestyrelsen fastholder, at oprindelsesmærkningen på økologiske fødevarer altid skal stå på dansk. Det skaber undren hos bl.a. Salling Group, som er Danmarks største dagligvarekoncern.
Kvalitetschef Carina Jensen i Salling Group, mener, at der er plads til fortolkning, da hun mener, at mærkningen primært har betydning for kontrolmyndighederne, som formentlig forstår ordet »agriculture«.
Det er Økonu.dk, der stiller spørgsmålet, om danske forbrugere forstår det engelske ord for landbrug, og hvor vigtigt er det at vide, om råvarerne i en fødevare er produceret i eller udenfor EU, eller begge steder?
Det er nemlig kernen i en uenighed mellem flere af landets fødevaregrossister og dagligvarekæderne på den ene side og Fødevarestyrelsen på den anden.
Økologisk Landsforening vil have politikerne til at afskaffe unødvendige regler.
Kritikken går på, om danskerne forstår det engelske »EU/NON EU agriculture«, eller om den obligatoriske oprindelsesmærkning under det grønne EU-logo på økologiske fødevarer altid skal oversættes til det danske »EU jordbrug/ikke EU jordbrug«.
Grossister og dagligvarekæder kan risikere store bøder, hvis ikke de efterlever den danske fortolkning af EU-reglerne. De danske regler på området har eksisteret siden indførelsen af EU-logoet i 2009.
Meningsløst og spild af ressourcer
- På frugt og grønt, som har været vores største udfordring, er der på langt de fleste varer, allerede en specifik oprindelsesmærkning. Dvs. det er jo helt uden betydning for kunden, hvorvidt der også står ’EU-landbrug’ på en vare, der allerede er mærket med oprindelse i Tyskland, Danmark eller et andet EU-land, - så det er jo ærgerligt og spild at kassere emballager/produkter og lave nyt design pga. sådanne nuancer, siger Carina Jensen til Økonu.dk
Hun mener, at det ikke altid giver mening for kunderne at vide, om råvarerne kommer fra lande i EU eller uden for EU. Næsten 170 landet er ikke medlem af EU.
Carina Jensen siger til Økonu.dk, at dagligvarekoncernens leverandører er forundrede og oplever ikke samme tolkning i øvrige EU-lande.
Salling Group har gennem årene har brugt en del kræfter på at få alle dagligvarekoncernens udenlandske leverandører til at leve op til de danske krav.