Danske Restauranter & Cafeer: Sommeren bliver afgørende

Interesseorganisationer 21. jun 2021 - 4 min læsetid
This describes the image
Freja Brandhøj, politisk chef i brancheorganisationen DRC, Danske Restauranter & Cafeer.  Foto: DRC
  • Nu udfases corona-restriktionerne, men spisebranchen kan blive udfordret af mangel på arbejdskraft og færre turister

Lønkompensationer, dækning af faste udgifter og udskydelse af momsbetaling har været med til at holde hånden over spisestederne under corona-krisen.

Men måneders hel eller delvis nedlukning samt restriktioner på kvm, lukketid, krav om mundbind og corona-pas har sat sine spor i regnskaberne.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at restauranterhvervet i årets første kvartal, hvor spisestederne alene måtte sælge mad ud af huset, kun nåede 63 pct. af den omsætning, de havde i samme periode i 2019.

- Vi er rigtig glade for den fremlagte plan. Nu bliver det afgørende for os, at vi får en rigtig god sommer. De mange begrænsninger har selvfølgelig betydet noget for, hvor meget man har kunnet tjene, og mange har sendt medarbejdere hjem på lønkompensation og selv betalt 25 pct. af lønnen. De har ikke vidst, hvor hurtigt de skulle bruge dem igen, siger Freja Brandhøj, politisk chef i brancheorganisationen DRC, Danske Restauranter & Cafeer, der har 1400 medlemmer.

- Omkring halvdelen af restauranterne har søgt om udsættelse af betaling af blandt andet moms og skat. Den regning skal ligesom banklånene betales. Vi har vi opfordret regeringen til straks at fremlægge et forslag til gældsafvikling, siger Freja Brandhøj.

Organisationen opfordrer også politikerne til at indføre et rentefrit lån over de næste fem år, at genindføre fuldt fradrag for virksomheders hotelophold og restaurationsbesøg og at gøre branchens skattefrie gavekort permanente.

Håber på turister

Folketingets partier har 10. juni indgået en aftale om genåbning af samfundet, hvilket blandt andet betyder, at det er slut med mundbind, og at spisestederne i første omgang må udvide åbningstiden til midnat.

Areal- og afstandskravene fjernes fra 1. juli, og fra 15. juli må restauranter og barer holde åbent helt til kl. 2.

Der er dog fortsat krav om corona-pas ved indendørs servering, men fra 1. juli er en test gyldig i fire døgn – i stedet for i dag kun tre.

- Det vigtigste for os er, at vores medlemmer nu har en plan for genåbningen. Tidligere er ændringerne sket med kort eller ingen varsel, siger Freja Brandhøj.

Det bliver dog ikke uden udfordringer, at spisestederne går sommeren i møde.

Selv om tyske turister allerede nu er velkomne i Danmark igen uden karantæne, og turister fra resten af Europa formentlig også kan rejse til Danmark fra 1. juli, frygter Freja Brandhøj, at turistrømmen bliver mindre end vanlig.

- Vi ved heller ikke, hvordan danskerne reagerer på, at når restriktionerne forsvinder. Jeg kan være bekymret for, om der er folk, der ikke tør gå ud at spise. Restauranterne har under hele pandemien modtaget opkald fra gæster, der var usikre på regler og rammer, når de skulle ud at spise, siger Freja Brandhøj.

- Men vi var eksperter i hygiejne allerede før corona, så jeg er fortrøstningsfuld.

Mangel på arbejdskraft

En anden udfordring er at få medarbejdere nok. Mange af de unge, der plejer at arbejde på blandt andet cafeerne, har i øjeblikket job som podere.

- Allerede nu, mens der fortsat er restriktioner og arealkrav, er der spisesteder, der ikke udnytter deres kapacitet fuldt ud, fordi de mangler personale. Vi har haft kampagner på uddannelsesinstitutionerne for at skaffe unge medarbejdere, og vi håber da også på at få de erfarne faglærte tilbage, siger Freja Brandhøj.

I et nyhedsbrev fra Danske Bank lyder det, at der i restaurations- og hotelbranchen i begyndelsen af juni er 75 pct. flere jobs at søge end normalt.

Efter al sandsynlighed vil en lang række af poderne dog snart være klar til at skifte branche. Dels går skolebørn og andre uddannelsessøgende snart på sommerferie, hvorfor de hyppige test ikke længere vil være nødvendige, dels bliver flere vaccineret og skal derfor kun testes i specielle situationer.

Opdateret 21. jun 2021