Regeringen vil tæmme inflationen med finanslov
-
Dansk Erhverv og SMVdanmark efterlyser handling, der kan skaffe hænder og forbedre erhvervslivets konkurrenceevne
Regeringen har fremlagt sit forslag til finanslov for 2023. Finansminister Nicolai Wammen (S) kalder det for en inflationsfinanslov.
På Twitter spørger den tidligere erhvervskommentator på Berlingske Business; Hans Chr. Hansen, der nu kalder sig @BusinessHansen:
- Hvorfor er der ingen, der spørger finansminister Nicolai Wammen: "Hvor mange ekstra milliarder får staten ind i 2022 som følge af stigende afgifter og moms på energi og øget moms på stigende fødevarer?" Et helt konkret beløb - vi taler om milliarder.
Tweeten er omgående blevet retweetet af adm. direktør John Wagner fra De Samvirkende Købmænd.
- Vi mærker alle de stigende priser. Derfor lægger vi op til en stram finanslov. Derfor er det også meget begrænset med nye initiativer. Det gør vi bl.a. for at sikre, at vi ikke skubber yderligere til inflationen, siger Nicolai Wammen i en pressemeddelelse fra Finansministeriet.
Han tilføjer, at det med finanslovforslaget prioriteres de mest nødvendige initiativer inden for stramme rammer. Det gælder blandt andet en reserve til håndtering af stigende priser på to mia. kr., der skal dæmpe følgerne af den høje inflation.
Dansk Erhvervs adm. direktør Brian Mikkelsen siger i en kommentar, at regeringens finanslovsudspil holder fornuftigt den økonomiske livrem spændt, men der mangler handling i forhold til manglen på arbejdskraft og tiltag, der forbedrer virksomhedernes konkurrenceevne i en tid med stigende energipriser, høj inflation og pressede forsyningskæder.
Hos SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, får finanslovforslaget ikke mange pæne ord med på vejen. Brancheforeningens adm. direktør Jakob Brandt er slemt skuffet og kalder forslaget ”en tynd kop the, der nærmest er det rene vand”.
- Vi har et erhvervsliv, der er stærkt presset af eksploderende energipriser og inflation, og som står over for en endnu blodigere kamp om den kvalificerede arbejdskraft næste år. Alligevel rummer finanslovsforslaget ingen reformer, ingen konkrete initiativer til at øge tilgangen af nye medarbejdere, og intet der gør det lettere at drive virksomhed i Danmark. Det er skuffende, siger han.