Ny to-årig overenskomst aftale for HK-funktionærer

Interesseorganisationer 6. mar 2023 - 2 min læsetid
This describes the image
Illustration: Ulrik Samsøe Figen
  • Overenskomst på plads for 40.000 ansatte inden for handel, viden og service 

Dansk Erhverv har sammen med HK Privat og HK Handel indgået en ny to-årig aftale om fornyelse af funktionæroverenskomsten. Aftalen faldt på plads i weekenden.

Søndag middag blev underskrifterne sat på en fornyelse af funktionæroverenskomsten for handel, viden og service, som dækker 40.000 ansatte i servicefagene.

Det er en satsløs mindstebetalingsoverenskomst, hvor lønnen forhandles decentralt på den enkelte virksomhed. 

Den indgåede aftale indebærer blandt andet, at pensionen den 1. juni 2023 stiger til ti procent for arbejdsgiveren, mens den ansattes bidrag sænkes til to procent. 

Desuden indebærer aftalen, at bidraget til Fritvalgs Lønkontoen stiger med to procent fra 1. marts 2024. Herefter udgør bidraget ni procent. Fra 1. juli 2023 vil der være i alt 24 ugers betalt forældreorlov.

Aftalen giver fire ugers ekstra barsel med løn. To af ugerne er øremærket far/medforælder, og to uger kan frit fordeles mellem forældrene.

- Fra arbejdsgiverside vurderer vi, at der er tale om en fornuftig aftale, som alle parter kan se sig selv i. Nu ved vi alle, hvad vi har at holde os til de næste to år. Der er blevet givet og taget, og sådan skal det være, når man forhandler, siger Laurits Rønn, viceadm. direktør i Dansk Erhverv.

HK: Fire pct. i lønforbedringer

HK Handel fremhæver i en pressemeddelelse, at aftalen indeholder ”fire pct. i lønforbedringer, stærkere værktøjer til tillidsrepræsentanter i lokale lønforhandlinger, højere elevlønninger og bedre muligheder for opkvalificering”.

- Vi har fået en aftale, der giver flere penge på lønsedlen og styrker tillidsrepræsentanterne - særligt når det gælder lokale lønforhandlinger. Derudover indeholder aftalen flere vigtige forbedringer omkring uddannelse, som vi vil forsøge bære videre i fornyelsen af vores øvrige 21 overenskomster, der forhandles i de kommende uger, siger formand for HK Privat, Simon Tøgern.

Funktionæroverenskomsten er forhandlet i samarbejde mellem HK Privat og HK Handel. Mette Høgh, som er formand for HK Handel, er også tilfreds med den nye overenskomst:

- Der er rigtig mange stærke elementer i den nye overenskomst. Vores medlemmer kan se frem til flere penge i lønposen, og så er jeg meget tilfreds med, at vi har fået nogle bedre værktøjer til de lokale lønforhandlinger, som er meget relevant på lagrene, siger hun.

Den nye overenskomst vil træde i kraft fra 1. marts 2023, hvis et flertal på lønmodtagersiden stemmer ja til et samlet mæglingsforslag.
 

Opdateret 6. mar 2023