Møde med justitsminister: Købmænd alarmeret over stigning i butikstyveri

Interesseorganisationer 15. maj 2023 -
This describes the image
Peter Hummelgaard, justitsminister (S). Foto: Steen Brogaard
  • En startbøde på 500 kr. for butikstyveri er desværre alt for lavt, lyder det fra købmændenes brancheforening De Samvirkende Købmænd, DSK.

Købmændene har holdt møde med justitsminister Peter Hummelgaard for at få såvel politikernes som politiets fokus på en stor stigning i antallet af butikstyverier.

- En startbøde på 500 kr. for butikstyveri er desværre alt for lavt, lyder det fra købmændenes brancheforening De Samvirkende Købmænd, DSK.

Antallet af anmeldte butikstyverier er eksploderet og nåede næsten 6.000 anmeldelser allerede i første kvartal 2023. Det er det højeste antal siden 2004.  

Derfor opfordrer DSK regeringen til at lytte til branchen og følge op med en række initiativer.

- Der er behov for at sætte fokus på den markante stigning i antallet af anmeldte butikstyverier som vi har set over længere tid, men også de senere års organiserede butikstyverier. Her taler vi om, at større varepartier stjæles med videresalg for øje, siger adm. direktør Jannick Nytoft, De Samvirkende Købmænd.

Butikstyverier er ikke kun et problem for de erhvervsdrivende, men også for de medarbejdere som bliver konfronteret med butikstyvene, hvad der kan være en rigtig ubehagelig oplevelse.

- Butikstyverierne rammer købmændene hårdt og det kan ses direkte på deres bundlinje. Det er på ingen måde rimeligt at en branche i den grad skal udsættes for så massive udfordringer i forhold til kriminalitet uden at der bliver grebet ind, siger Jannick Nytoft.

Ingen kender det reelle omfang af butikstyverier, da der bag de officielle tal ifølge DSK utvivlsomt er et meget stort mørketal, hvor de anmeldte tyverier kun udgør toppen af isbjerget.

DSK har en ønskeliste til politikerne med en række initiativer, der kan være med til at reducere butikstyveriernes himmelflugt. Blandt ønskerne er højere bøder, en større indsats mod salg af hælervarer og flere udvisningsdomme.

Til mødet med justitsministeren havde DSK taget ti konkrete forslag med, der kan være med til at løse problemet:

•    Billeder af gerningsmænd bør kunne deles i lukket system “Crimestat”, men på tværs af detailhandlen
•    Mulighed for lydoptagelser (med skiltekrav)
•    Udrejsekontrol stikprøvevis ved udrejse (f.eks. østeuropæiske varevogne ved grænsen)
•    Mere synligt politi; kørsel til butikstyverier prioriteres i højere grad og politiindsats på SoMe
•    Skærpet fokus på manglende sporbarhed ved myndighedernes kontrolaktioner i kioskmiljøet mv.
•    Opholdsforbud er næsten umuligt i dag
•    Højere bødestraf fordi: Intet straffes mildere end lige præcis butikstyverier og der skal mange forhold til, før butikstyven møder en dommer
•    Ny bestemmelse i straffeloven om ”organiseret butikstyveri” – straf efter trappemodel
•    Reglerne om udvisning bør udnyttes i videst muligt omfang i sager om butikstyveri
•    Mulighed for lønindeholdelse i erstatningssager

Efter møde med justitsministeren skrev vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, DSK, på Linkedin, at "heldigvis tog ministeren godt i mod vores forslag, hvilket vi naturligvis er meget tilfredse med. Nu er det op til ministeren, hvornår - og hvad - der sker noget. Vi er klar i arbejdstøjet, hvis der er brug for input herfra".

Opdateret 16. maj 2023