Analyse: Købmændene følger traditionen i formandsvalg

Interesseorganisationer 11. mar 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: DSK
  • Meny-købmanden Torben Christensen bringer mange års bred brancheerfaring med sig, når han skal stå i spidsen for DSK 

Revolutionen udeblev, da bestyrelsen i De Samvirkende Købmænd - i daglig tale DSK - i dag konstituerede sig med en Meny-købmand som ny formand.

Meny er købmandskæden med de største butikker. Og selv om både Meny og de øvrige kæder i Dagrofa-koncernen for længst er blevet overhalet af opkomlingene i franchisekæden Rema 1000 på den samlede omsætning, fastholdt DSK-bestyrelsen en mangeårig tradition i formandsvalget - med en af de største købmænd på posten.

Griber man Supermarkedshåndbogen fra Retail Institute Scandinavia er den nye formand Torben Christensens 2000 kvm store Meny på Borups Allé på Frederiksberg i håndbogens omsætningsklasse 24 - og så er vi et pænt stykke på den gode side af 100 mio. kr. om året.

Men 61-årige Torben Christensen er atypisk på den måde, at han ikke altid været en del af købmandssektoren, og det er kun to år siden, at han kom ind i DSK's bestyrelse.

Faktisk har han ifølge artikler på DSK's web rødder i brugsbevægelsen og nåede højt op i Kvickly som varehusdirektør i et af Coops nu forsvundne hypermarkeder og senere som drifts- og salgsdirektør i kæden.

Den nye formand for DSK har også været så mange år i branchen, at  han har set hele tre forskellige skilte på facaden af supermarkedet på Borups Allé, hvor han blev købmand i 2008. Den gang hed det SuperBest, og før det ISO - en kort københavnsk kæde, der blev købt af Dagrofa i 2004. Torben Christensen var en overgang salgsdirektør i ISO.

 

Ingen Rema-formand

Balancen mellem de to store koncerner i købmændenes verden, Dagrofa og Rema 1000, er ellers ændret grundlæggende over en årrække - især som et resultat af Remas mangeårige væksthistorie, der er helt uden sidestykke i branchen. Alligevel lod Rema-folkene sig denne gang "nøje" med posten som næstformand i DSK, der gik til Klaus Pedersen fra Rema 1000 i Silkeborg.

Det er endnu ikke sat navn på, hvem der skal tage DSK's plads i den store købmandsinvestor KFI's bestyrelse. Tidligere er den fulgt med formandshvervet, men de seneste to år har formanden frem til 2019, Lisbeth Dalgaard, beholdt bestyrelsesposten.

  

Opdateret 12. mar 2021