Fødselar: ”Troværdighed er det altafgørende for en lobbyist” 

Interesseorganisationer 8. apr 2022 - 4 min læsetid
This describes the image
Vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd, fylder 50 år. Foto: DSK
  • Vicedirektør i købmændenes organisation DSK, Claus Bøgelund Nielsen, fylder rundt 14. april

Som journalist på et fagblad, der beskæftiger sig med dagligvarehandlen, kan man være 110 procent sikker på én ting: Sker der noget på den politiske front, som kan have den mindste betydning for købmændene, så har man Claus Bøgelund i røret. 

DSK’s vicedirektør siden 2006 har fingeren på pulsen, og der er langt mellem de spørgsmål, han ikke kan svare på inden for de områder, der optager ham. 

Den 14. april fylder købmændenes vicelobbyist 50 år, og står det til ham, bliver han i tjenesten mange år endnu.

 - Så længe bestyrelsen vil have mig på posten, og jeg fortsat har en spændende hverdag, ser jeg ingen grund til at skifte job per automatik, siger Bøgelund. 

Han indledte sit arbejdsliv som flaskedreng hos Prima-købmanden i Kastrup og fik smag for dagligvarehandlen. 

Inden DSK afprøvede han dog først BR Legetøj og senere sportskæden Footlocker. 

- Men der var sket en fejlcasting mellem os. Derfor var jeg søgende, da DSK søgte en til konsulenttjenesten. DSK er en god kombination mellem min fascination af dagligvarehandlen og min interesse for det politiske. Jeg fik stillingen, og efter et par år valgte John (DSKs direktør John Wagner, red.) at flytte mig over i den politiske afdeling. Det var egentlig den, jeg gik efter.

- I min tid i DSK har jeg lært, at troværdighed er altafgørende. Er der noget, man ikke ved, så erkend det. Ellers ender man med at være kendt som ham, der sagde noget forkert. 

Grænsehandlen har altid fyldt meget for Claus Bøgelund Nielsen i de godt 22 år, han har været ansat i DSK. 

Og det er også den sag, der går ham mest på. 

- Jeg er frygtelig skuffet over, at der ikke er flere politikere, der vil gøre noget for at flytte en grænsehandel på 5,5 mia. kr. og 4.800 arbejdspladser hjem til Danmark. Danskernes grænsehandel er unaturlig høj, siger Bøgelund med en opfordring:

 - Hvis nogen har et godt råd til, hvordan man kan ændre på grænsehandlen og politikernes interesse for den, så vil jeg gerne høre om det.

En anderledes succesfuld sag er Dansk Retursystem, som DSK og branchen har været med til at oprette. 

- Det er et kæmpe CSR-projekt, som kom til verden før begrebet CSR blev til. Dansk Retursystem giver os verdens bedste pant- og retursystem, og detailhandlen tager sin del af slæbet. Jeg er glad for, at det er lykkedes os at få hævet det beløb, de får for deres arbejde med emballagen, siger Claus Bøgelund, der repræsenterer DSK i bestyrelsen i Dansk Retursystem. 

Blandt opgaverne den kommende tid er kampen for at få pant på dåser i grænsehandelen, at få digitaliseret alderskontrollen af alkohol og tobak – og at sikre detailhandelen billige betalinger fremover. 

- Og så skal det være lettere at være købmand. Alt for mange politikere vil løse et problem ved at indføre nye regler i stedet for at håndhæve allerede eksisterende, siger Bøgelund.

Privat er han gift med Belinda, der ingeniør. Parret holder meget af at rejse, og fødselsdagen, der falder sammen med påsken skal fejres med sherry-smagning, shorts og sommervejr i Spanien. 

På hjemmefronten er det ham, der står for maden, der er inspireret af parrets mange rejser i Middelhavslandene. 

- Jeg kan godt lide at lave mad, og det er ikke fordi, at Belinda ikke vil eller kan. Med hendes baggrund som ingeniør er det til gengæld altid hende, der tager sig af de tekniske ting, siger Bøgelund.

Kort om Claus Bøgelund Nielsen

  • Født 14. april 1972 på Nørrebro i København
  • Har været ansat hos DSK siden 1999, vicedirektør i siden 2006 
  • Bor på Østerbro i København, gift med Belinda
  • Indledte sin erhvervskarriere som flaskedreng hos den lokale Prima-købmand i Kastrup
  • Butikschef hos Fætter BR og Generel Manager for Footlocker i Danmark 
  • Fritid: Løber maraton Rejser med fokus på vin og mad