Fødevarepriser kan stige med 20 pct.

Interesseorganisationer 5. apr 2022 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Landbrugets analysefolk forudser rekordstore prisstigninger på fødevarer

Brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer har udarbejdet en analyse, som indikerer, at alene de stigende priser på energi- og landbrugsråvarer vil få fødevarepriserne til at stige med 15-20 pct. Det skriver Finans.dk

- Vi venter, at prisstigninger på fødevarer bliver så markante, at det i år vil løfte den samlede danske inflation med 3 pct. point. Det er helt usædvanligt, at fødevaresektoren skubber så meget til inflationen, siger Martin Kristian Brauer, som er cheføkonom i Landbrug & Fødevarer til Finans.dk

Analysen bygger på data for energi- og råvarepriser frem til 24. marts samt de priser, som futures-markederne indikerer, vil være gældende resten af året.

Seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen stiger kraftigt og ikke har været højere siden 1983.

- Fødevarepriserne ligger nu 5,7 procent højere end i februar sidste år – til sammenligning lå de 4,3 procent højere end året før i januar. Prisstigningerne tog både til på brød- og kornprodukter, kød og mejeriprodukter, hvor ikke mindst smør er blevet væsentligt dyrere, sagde Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank tilbage i marts. 

Det samlede forbrugerprisindeks steg i februar med 4,8 pct. i forhold til samme måned året før. Det er den højeste årsstigning i forbrugerprisindekset siden december 1989, hvor årsstigningen ligeledes var 4,8 pct.

 

Opdateret 5. apr 2022