Flaskedrengen fra Ballerup er handlens politiske talerør

Interesseorganisationer 3. jan 2022 -
This describes the image
- Vi ser blandt andet, at mange med lavere karakterer falder fra gymnasiet eller slet ikke bruger deres studenterhue. Dansk Erhverv foreslår derfor et adgangskrav på 6 til gymnasiet, siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv. Foto: Dansk Erhverv
  • Dagligvarehandlens rammevilkår – herunder mangel på arbejdskraft - kommer også i 2022 til at stå højt på dagsordenen hos Dansk Erhverv, hvor Brian Mikkelsen har været adm. direktør siden sommeren 2018  

Som ny direktør i Dansk Erhverv besøgte Brian Mikkelsen i september 2018 købmand Max Skov Hansen i Rema 1000 i Valby og Michael West i Meny Domus Vista på Frederiksberg. 

Selv om han fra sin ungdom i det sociale boligbyggeri Grantoften i Ballerup havde arbejdet som flaskedreng hos den lokale købmand gjordet mødet med de to købmænd stort indtryk.

Nu – næste fire år senere - siger han til Dagligvarehandlen, at han var imponeret over at møde et købmandskab i særklasse. Både i discountbutikken og supermarkedet.  

Som topchef i Dansk Erhverv er det på samme måde hans ambition at være med til at sikre de politiske rammer for et erhvervsliv i særklasse. Aktuelt er det manglen på arbejdskraft, som Brian Mikkelsen igen og igen kritiserer regeringen for ikke at tage alvorligt.

Kvitterer for nytårstale

Han kvitterer da også for, at statsminister Mette Frederiksen i sin nytårstale satte fokus på erhvervslivets første og største problem lige nu: Mangel på kvalificeret arbejdskraft.

- At regeringen så helt åbent nu erklærer sig villig til at diskutere, hvordan vi kan mere international arbejdskraft til Danmark, det kan vi kun tage meget positivt imod, siger Brian Mikkelsen og tilføjer:

- Der er simpelthen så meget damp på kedlerne, at jeg så godt som hver eneste dag har talt med virksomhedsejere, der kunne melde, at de bare ikke kunne skaffe de folk, som de har brug for.

Han forklarer, at virksomhederne går glip af omsætning, og samfundet går glip af nye arbejdspladser og indtægter til staten. - Det er milliarder af kroner, vi taler om, siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv peger i sin 2025-plan på en række initiativer, der vil øge beskæftigelsen med 25.000 fuldtidspersoner og løfte BNP med 30 milliarder kroner i 2025. Blandt andet netop at lette adgangen til udenlandsk arbejdskraft ved at sænke beløbsgrænsen og forkorte og forenkle sagsbehandlingstiderne på området, forhøje beskæftigelsesfradraget og afskaffe modregningen i pensionen for arbejdende seniorer.

Dansk Erhvervs konkurrenceevnebarometer viser ellers, at Danmark er placeret i førerfeltet på flere parametre som infrastruktur, attraktiv arbejdskraft og mobilitet.

Men bureaukrati, skatter, afgifter og nu især mangel på arbejdskraft er imidlertid en hæmsko for at få den eftertragtede vinderpokal – ganske som dem, der stod linet op i frokoststuen hos Rema 1000 købmanden.

Samlet set indtager Danmark en 6. plads i OECD i Konkurrenceevnebarometeret. På de tre første pladser ligger Schweiz, USA og Japan.

Attraktiv arbejdskraft

10.160 rengøringsjob, 6.490 butiksassistentjob, 9.490 social og sundhedsassistentjob, 6.060 chaufførjob, 4.090 tjenerjob. Listen over antallet af forgæves rekrutteringer det seneste halvår er lang og den stopper først ved 157.920. 

Sådan lød optællingen fra Dansk Erhverv, da 2021 begyndte at rinde ud.

- Der er intet sket, siden regeringen i efteråret præsenterede et udspil, der, hvis det på et tidspunkt ender med at blive til noget, sigter mod at øge udbuddet af arbejdskraft med 10.500 de kommende år, siger Brian Mikkelsen og tilføjer:

- Ud fra nytårstalen er det svært at vurdere, om regeringens ambitioner for den kommende reformaftale er blevet større, men hvis det er tilfældet, så er det meget velkomment.

I mellemtiden stiger kapacitetspresset på arbejdsmarkedet ifølge Brian Mikkelsen til noget, der nærmer sig et uholdbart niveau og dermed øges risikoen for en overophedning dag for dag. 

Også selv om Danmark står stærkt i forhold til fleksibilitet på arbejdsmarkedet, og virksomhedernes prioriterede indsats for at fastholde talent.

Dagligvarehandlen må løfte i fælles flok

Brian Mikkelsen efterlyser, at dagligvarehandlen i samlet flok styrker fortællingen om de mange gode oplevelser og karrieremuligheder i butikkerne og deres bagland.

Sideløbende presser Dansk Erhverv på politisk for at få flere hænder fra udlandet ind på danske job, de unge hurtigere ud på arbejdsmarkedet og større økonomisk incitament for de ældre til at arbejde ved siden af pensionen.

- En yderligere udfordring for virksomhedernes adgang til attraktiv arbejdskraft er, at for få unge får en erhvervskompetencegivende uddannelse, og at der samtidig uddannes skævt i forhold til arbejdsmarkedet. Hvor der på en række områder er mangel på arbejdskraft, er der andre områder, hvor der uddannes for mange, siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv har i 2021 fremlagt en fuldt finansieret reformplan, som estimeres til at øge beskæftigelsen med 25.000 fuldtidspersoner og løfter BNP med 30 milliarder kr. i 2025.

Butiksoverenskomst på 122 sider

Selv om det godt kan ærgre Brian Mikkelsen, at det kræver en butiksoverenskomst på 122 sider og en mindre hær af jurister med ”sort bælte” i ansættelsesret, så er det prisen for et arbejdsmarked, der bliver reguleret og aftalt mellem arbejdsgivere og arbejdstagere og ikke Folketinget. 

Dansk Erhverv forhandler over 200 overenskomster, der regulerer væsentlige regler om løn, arbejdstid, opsigelse, orlov, feriefridage og meget mere.

- Vi ser gerne mere fleksible regler for overarbejde og arbejdstid. Men det skal vejes op mod den pris, som vores modpart HK Handel vil forlange, siger Brian Mikkelsen. 

Pant på dåser i grænsehandlen

Inden Brian Mikkelsen efter knap 25 år forlod Christiansborg som politiker og erhvervsminister under den daværende VLAK-regering, besøgte han bl.a. Meny i Christiansfeld i sommeren 2018 for at få købmandens ord på grænsehandlen. 

Blot to dage senere meddelte ministeren, at han ville rykke fra Christiansborg til Børsen, hvor Dansk Erhverv har kontorer.

For Brian Mikkelsen og Dansk Erhverv er holdningen til grænsehandlen klar:  Der skal gøres noget ved grænsehandlen. Og den skal mindskes.

- Når der grænsehandles for 3,5 mia. kr. om året, er det virkelig skidt for danske butikker, danske bymidter og den danske natur, siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv mener, at løsningerne er løbende reduktion af alle afgifter på nydelsesmidler, og der skal indføres lovpligtig tysk dåsepant på øl og sodavand.

En analyse af grænselukningen i foråret 2020 viste, at danske butikker går glip af en årlig meromsætning på mellem 3,5 og 5,8 mia. kr. på nydelsesmidler på grund af den høje grænsehandel. 

Kampen mod grænsehandlen nåede en ny milepæl i den verserende sag om tyske delstater, som tillader, at grænsehandelsbutikker tæt ved den danske grænse giver deres kunder mulighed for at købe dåser uden pant ved at udfylde en eksporterklæring. 

Det har i næsten 20 år – og med stadig større irritation under en stigende grænsehandel - været en torn i øjet på Dansk Erhverv og deres lobbyistkolleger hos De Samvirkende Købmænd.

Men i sommeren 2021 kom en afgørelse fra EU-domstolen, som gør vejen til pant på tyske dåser syd for grænsen kortere. Dansk Erhverv og Danmarks Naturfredningsforening havde slæbt EU-Kommissionen i retten, fordi Kommissionen ikke har grebet ind overfor Tyskland. 

- Det var en vigtig sejr for at komme et skridt nærmere i kampen mod de pantfrie dåser. Og selv om retsmaskineriet i Tyskland – set med vores øjne – er fodslæbende, så arbejder vi tålmodigt videre med sagen, siger Brian Mikkelsen.

Klagesagen handlede om, hvorvidt der er tale om statsstøtte til de tyske grænsebutikker, når panten ikke bliver opkrævet, da butikkerne dermed slipper for både bøder og for at betale moms til staten af panten.

Levende bymidter

Når det gælder opskriften på levende bymidter, skal Brian Mikkelsen balancere mellem modsatrettede interesser, da især Dansk Erhverv og erhvervsorganisationen DSK (De Samvirkende Købmænd) med delvis opbakning fra Coop har forskellige tilgange. Blandt medlemmerne i Dansk Erhverv er Salling Group, som er den eneste dagligvareaktør i Danmark med hypermarkeder under navnet Bilka.

Mens DSK har kæmpet mod hypermarkeder og ønsker stop for aflastningscentre, vælger Dansk Erhverv at fokusere på en modernisering af kommunernes – ofte forældede planlove, så især de liberale serviceerhverv kan komme ned i gadeplan i stedet for at drive deres virksomhed på de øverste etager.

Før den seneste liberalisering af planlovens detailhandelsbestemmelser tilbage i 2017 konkluderede Institut for Centerplanlægning, ICP, i en analyse af aflastningsområdernes betydning for butikslivet i bymidten, at der i alle de fem undersøgte byer var sket en markant ændring i forholdet mellem omsætningen i bymidten og omsætningen i aflastningsområdet. Her var bymidten i alle fem tilfælde taberen.

Samtidig er bymidternes funktioner i de seneste år blevet udtømt: Mange af de offentlige og private servicefunktioner, der før skabte trafik i byerne, er blevet digitaliserede eller udflyttede.

Brian Mikkelsen er med på, at handelsbyerne er under pres fra stigende internethandel og urbanisering omkring de større byer. Bymidtens funktion og muligheder skal derfor nytænkes, hvis virksomhederne skal overleve og tilpasses den nye virkelighed.

- Levende bymidter i hele landet er en forudsætning for, at det er attraktivt at bo og arbejde uden for de store byer. Bymidter er ikke kun vigtige for handelslivet, men også for sammenhængskraften i kommunerne, specielt i små- og mellemstore byer. De er en forudsætning for det lokale kultur-og foreningsliv, turisme, samt som mødested for byens og kommunens borgere, siger Brian Mikkelsen.

Serviceerhvervet udgør mere end 70 pct. af den private erhvervsstruktur. Og næsten fire ud af medlemmer i Dansk Erhverv mener, at fleksible lokalplaner er blandt de vigtigste rammevilkår for deres virksomhed.

- Kommunen skal tænke bymidten, detailhandel og de liberale serviceerhverv ind i den kommunale erhvervsstrategi. Der skal være attraktive kontor- og butiksmuligheder i bymidten, siger Brian Mikkelsen og fremhæver Svendborg som handelsby, der har taget hul på fremtiden ved at modernisere sine lokalplaner ved f.eks. ophæve utidssvarende servitutter.

Digitalisering

For Brian Mikkelsen er den digitale udvikling lidt af et hjertebarn. Han mener, at danske butikker står bedre rustet i konkurrencen mod bl.a. andre Amazon og nye internationale formater, hvis IT i endnu højere grad bliver omfavnet – ikke mindst af små og mellemstore virksomheder.

Hvilke digitale løsninger kan du bruge til at skabe en bedre kundeoplevelse i din fysiske forretning? Det spørgsmål stiller vi vores medlemmer på et godmorgen-møde den 19. januar, siger Brian Mikkelsen.

Her kan medlemmerne blive klogere på, hvordan teknologien kan give ny viden om kunderne og gøre deres oplevelse bedre, uanset om det er i detailhandlen, hotel- og restaurationsbranchen eller en helt tredje branche.

- Danmark skal være verdens bedste til at udnytte digitale muligheder og ny teknologi. Det er ikke et spørgsmål, om vi skal, men derimod hvordan vi skaber de bedst mulige rammer for den digitale udvikling af dansk erhvervsliv og samfundet, siger Brian Mikkelsen og tilføjer:

- Vi har brug for et erhvervsliv, der bliver endnu bedre til at bruge nye teknologier og nå ud over landets grænser i konkurrence med de bedste fra resten af verden.

Dansk Erhvervs Techudvalg har formuleret en digital politik, som består af 27 forslag, der skal understøtte konkurrenceevne, robusthed og ansvarlighed. 

 

This describes the image

Fra venstre ses butikschef Jesper Guldbrandsen, Meny Domus Vista, adm. direktør Brian Mikkelsen, Dansk Erhverv, adm. direktør John Wagner, DSK, og købmand Michael West, Meny Domus Vista. 

Mønsterbryderen fra Ballerup: I 1969 flyttede Brian Mikkelsen med sine forældre og lillebror til det dengang helt nye almene boligbyggeri i Grantoften i Ballerup. Først boede familien i en treværelseslejlighed på femte sal. Og siden flyttede familien ind i et rækkehus tæt ved og senere en villa i Smørum. Som teenager fik han job flaskedreng hos den lokale købmand. 

I dag bor han med hustruen Eliane Wexøe-Mikkelsen i en herskabsvilla på en eksklusiv adresse i Hellerup nord for København.
- Det bedste der overhovedet kunne ske for mig, var at bo på Baltorpvej, fordi det gav mig en ballast og ret stor forståelse for, at man kan leve meget forskelligt. Jeg har oplevet begge verdener, fortalte Brian Mikkelsen for nylig i et interview til BL, som udgives af Danmarks Almene Boliger, der har meldt sig ind i Dansk Erhverv.

Brian Mikkelsen blev familiens første student og første akademiker. 


Dagligvarehandlens to lobbyister

Som arbejdsgiverorganisation og brancheforening repræsenterer Dansk Erhverv store dele af dagligvarehandlen inklusive DSK som erhvervsforening og de købmænd, som er personligt medlem af Dansk Erhverv.  

Coop står i princippet uden for og forhandler selv direkte med HK og er desuden repræsenteret i mange udvalg ved siden af DSK og Dansk Erhverv. Coops discountkæde Fakta er dog medlem af Dansk Erhverv. 

Brian Mikkelsen var som ung økonom ansat i ASE (Arbejdsløshedskasse og fagforening for lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende), mens den nuværende adm. direktør for DSK, John Wagner, dengang var adm. direktør i ASE.

Mens jobbet i ASE blev et punktum for John Wagner som generalsekretær i Det Konservative Folkeparti, så blev ASE for Brian Mikkelsen springbrættet til næsten 25 år i Folketinget for selvsamme parti.

Opdateret 12. jan 2022