DSK: Sænk chokolade- og ølafgiften

Interesseorganisationer 21. okt 2020 -
3 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
Skrevet af: Søren Tougaard

Hos De Samvirkende Købmænd (DSK) er et stop for stigende punktafgifter ikke nok, hvis det for alvor skal gavne danske butikker og arbejdspladser.

Brancheorganisationen så i stedet gerne, at politikerne sænkede chokoladeafgiften, der aktuelt er 25,97 kr. per kilo for varer, hvis indhold af sukker overstiger 0,5 gram per 100 gram.

- Chokoladeafgiften bør sænkes. Hverken Tyskland eller Sverige har en sådan afgift, så afgiften giver grænsehandel ved begge grænser, ligesom den er årsag til megen illegal handel. Hvor meget må være op til en politisk prioritering, men naturligvis gerne så meget, så forbrugerne rent faktisk oplever en mærkbar forskel, siger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i DSK.

I DSK mener man også, at ølafgiften burde sænkes. Afgiften ligger i dag på 73,99 øre for en dåseøl med 33 cl., hvilket er ca. tre gange så højt som i Tyskland.

- Øl er klart en årsag til, at mange kører til Tyskland. Og så skal der pant på de pantfrie dåser. Det koster ikke statskassen en krone, tværtimod. Det kræver “bare”, at regeringen kan minde tyskerne om, at tysk lovgivning rent faktisk gælder i hele Tyskland, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Desuden har DSK også foreslået, at den såkaldte rejsegodsbestemmelse bør ændres, som det også er sket i Frankrig, så danskerne fremover kun kan indføre 200 cigaretter mod i dag 800 cigaretter.

DF vil tilbagerulle tobaksafgifter

Beregninger fra Skatteministeriet viser, at grænsehandlen med cigaretter ventes at stige voldsomt de kommende år. Fra 250 millioner til ca. 940 millioner cigaretter, når den næste afgiftsforhøjelse rammer de danske cigaretter fra 1. januar 2022.

Herefter vil en pakke cigaretter ca. koste 60 kr. herhjemme.

I Dansk Folkeparti mener man, afgiftsniveauet er en urimelig konkurrencemæssig belastning for de danske butikker, især i grænseområdet.

Derfor mener det borgerlige parti, at man burde tilbageregulere den første afgiftsstigning på 15 kr. og droppe den næste, planlagte afgiftsstigning på tobak.

"Især nu da vi befinder os i en ekstraordinær svær situation grundet corona, som mange brancher lider under. Den il-legale handel med eksempelvis cigaretter og andre typiske døgnkioskvarer vokser i Danmark", skriver Hans Kristian Skibby (DF) i et debatindlæg i Jyllands-Posten under overskriften "Lad os få en fair afgiftspolitik til gavn for de danske butikker".

Hans Kristian Skibby erkender dog også, at Dansk Folkeparti får minimal indflydelse på den kommende finanslov.

Derfor frygter han, at den røde blok vil øge beskatningen yderligere.

Dette, selv om finansminister Nikolai Wammen i oplægget til finansloven for 2021 ellers har bebudet, at regeringen vil afskaffe de stigende punktafgifter på f.eks. kaffe og chokolade, så varerne ikke vil blive indekseret med pris- og lønudviklingen.

Opdateret 13. jan