Danske Handelsbyer opruster i kampen for levende bymidter

Interesseorganisationer 4. feb 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Danske Handelsbyer indgår samarbejde med brancheorganisationen WEAR under Dansk Erhverv. Ambitionen er at løfte bymidternes udfordringer op på et landspolitisk niveau

Skrevet af: Søren Tougaard

Netværket Danske Handelsbyer, tidligere kendt som Citychefer.dk, indgår fra 1. februar i et samarbejde med WEAR, en brancheforening under Dansk Erhverv.

Danske Handelsbyer repræsenterer 60 danske handelsbyer, som gennem flere år har arbejdet for, at fremtidssikre vores byer med handel, service og oplevelser.

Og 2020 var et meget udfordrende år for handlen i bymidterne. Ved at stå sammen i netværket og dele udfordringer og erfaringer, står flere af byerne stærkere og mere konkurrencedygtige i dag. Eksempelvis har flere byer inspireret hinanden til at tage nye digitale redskaber i brug, der bidrager til at fastholde den lokale handel og tiltrække nye kunder.  

Mange handelsbyer har dog også et udviklingspotentiale, og det skal en øget professionalisering af netværket være med til at løfte.

Derfor påtager WEAR sig fremover sekretariatsrollen for Danske Handelsbyer og der etableres ligeledes en styregruppe, bestående af syv-1ti citychefer/repræsentanter, der skal løfte midtbyernes udfordringer op på et landspolitisk niveau.  

Landspolitisk løft

Der skal især arbejdes for at sikre en stærkere politisk bevidsthed om den sammenhængskraft som midtbyerne repræsenterer, så detailhandlen kan gøres endnu stærkere.  

- Det er vigtigt med et stærkere og tættere samarbejde blandt bymidterne i hele landet. En organisering af vores handelsbyer på tværs af landet kan både hjælpe os til at skærpe kundernes bevished om, hvor vigtigt det er med en levende bymidte, men også være med til at sikre en lokalpolitisk opmærksomhed på, at bymidten er forudsætningen for en velfungerende by, udtaler Anders Baagland, Middelfart, formand for styregruppen.

Danske Handelsbyer har spillet en aktiv rolle i Regeringens Partnerskab for levende bymidter, som netop sætter fokus på at fastholde og understøtte udviklingen i de små og mellemstore byer.

Tal fra Dansk Erhverv viser, at udvalgsvarehandlen repræsenterede en omsætning på 90 mia. kr. i 2019 fordelt på 13.700 butikker med alt 82.300 beskæftigede. 

Opdateret 2. jun 2021