Dansk Detail: 7.000 kan miste job i detailhandlen

Interesseorganisationer 15. sep 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Tomme bymidter kan blive en af konsekvenserne af inflationen, mener Dansk Detail og WEAR Foto: Colourbox
  • Inflationen kan vende de seneste års jobmangel i detailhandlen til butikslukninger, afskedigelser og tomme bymidter

Skrevet af: Redaktionen

Med de nuværende energipriser og forventet huslejestigninger for danske butikker samt en forbrugertillid, som er mere end dobbelt så lav som under corona-krisen, kan vi se ind i afskedigelser på op til 7.000 personer, alene indenfor detailhandlen. Dertil ser vi ind i op mod 650 butikslukninger.

Sådan skriver brancheforeningerne Dansk Detail og WEAR i en pressemeddelelse.

Forudsigelserne kommer efter flere år, hvor både dagligvarebutikker og specialhandlen har haft svært ved at besætte alle stillinger på grund af en tårnhøj beskæftigelse. Pressemeddelelsen er samtidig en reaktion på regeringens forslag om at sætte et udsætte betalingen af toppen af energiregningerne.

- Det er prisværdigt, at regeringen nu endelig er kommet på banen med en hjælpepakke på de voldsomt stigende energipriser. Det er et fint initiativ, men det er at trække pinen ud. Og når forbruget er så faldende som nu, tjener mine medlemmer i detailhandlen ingen penge, og så er det at generere mere gæld måske ikke det, man har mest lyst til. I bedste fald kan det hjælpe på likviditeten de kommende år, siger Nikolai Klausen, direktør i Dansk Detail og WEAR.

En energihjælpepakke er ifølge organisationerne ikke nok til at redde situationen i detailhandlen – og livlige midtbyer.

- De kraftige huslejestigninger på op til 10 procent, som vores medlemmer oplever lige nu, er gift for detailhandlen. Regeringen har valgt at lægge et prisloft på huslejestigninger for hvor meget de kan stige for private - det samme ønsker Dansk Detail og WEAR for erhvervslejere, siger Nikolai Klausen.

- I forbindelse med corona-krisen faldt forbrugertilliden fra 4,5 pct. til -11,4 pct. i første kvartal af 2020. Den gang var det en katastrofe, og politikerne satte kraftigt ind med hjælp. Men her i august 2022 er forbrugertilliden faldet til hele -25,1 pct. og forbruget er bremset voldsomt op ude i butikkerne. Vi skal have meget mere politisk engagement i denne situation, hvis vi ikke skal se ind i afskedigelser på op til 7.000 personer alene indenfor detailhandlen samt op mod 650 butikslukninger. Vi kommer til at se bymidter, der for størstedelen vil bestå af butikker, som er lukket.

 

Opdateret 15. sep 2022