Tysk pant på dåser ved grænsen kan øge salget herhjemme med en halv mia.

Forbrugere 31. jan 2020 -
This describes the image
Foto: Ulrik Samsøe Figen
Skrevet af: Henrik Denman

Når der bliver indført dåsepant i grænsebutikkerne ved den dansk-tyske grænse, vil danskerne flytte en stor del af salget af øl og sodavand til Danmark.

Skatteministeriet skønner, at den hjemvendte grænsehandel vil medføre en fremgang i omsætningen i dansk detailhandel på ca. en halv mia. kr. årligt. Ministeriet understreger dog samtidig, at skønnet en behæftet med en betydelig usikkerhed.

I dag slipper danske forbrugere for at betale pant i grænsebutikkerne. De behøver blot at underskrive en eksporterklæring, og hvis de udfører varerne samme dag, undgår man at betale pant for øl- og sodavandsdåser.

Danmark og Tyskland indgik i 2015 en aftale, som betyder, at de danske forbrugere i fremtiden skal betale pant for øl og sodavand, som de køber i grænsehandlen. Aftalen er endnu ikke ført ud i livet, bl.a. fordi Dansk Erhverv i 2016 klagede til EU-Kommissionen om brugen af eksporterklæringer i grænsehandlen.

Skatteministeriet har i 2019 lavet beregninger, der viser effekten af, at grænsebutikkerne begynder at opkræve pant på øl og sodavand. Beregningerne blev sidste år afleveret til Folketinget.

Salg vil flytte

Hvis der indføres pant i de tyske grænsehandelsbutikker, skal danskerne gemme øl- og sodavandsdåserne og bringe dem tilbage til grænsesupermarkederne for at få panten retur. Skatteministeriet forudser dog, at en del af dåserne aldrig vil blive bragt tilbage til grænsebutikkerne, fordi en del danskere vil synes, at det er for bøvlet.

Den største effekt af tysk pant på øl og sodavand vil dog være, at en stor del af grænsehandlen vil flytte til dansk detailhandel. Skatteministeriet skønner, at danskerne grænsehandler ca. 100 mio. liter øl i Tyskland, og at grænsehandlen vil falde med ca. 20 mio. liter, mens salget i Danmark skønnes at stige med ca. 10 mio. liter.

Tilsvarende skønnes danskernes grænsehandel at udføre ca. 100 mio. liter sodavand. Indførslen af tysk pant skønnes at medføre, at grænsehandlen med sodavand vil falde med ca. 60 mio. liter. Salget af sodavand i Danmark ventes at stige med en tilsvarende mængde, altså ca. 60 mio. liter.

Samlet skønnes den hjemvendte grænsehandel at betyde en fremgang i omsætningen i dansk detailhandel på ca. en halv mia. kr. om året.

Flertal for tysk pant

En forbrugeranalyse, foretaget af Dansk Erhverv i november sidste år, viser, at et bredt flertal af de danske forbrugere bakker op om, at de tyske grænsehandelsbutikker bør opkræve pant på øl- og sodavandsdåser.

71 pct. af danskerne svarer i undersøgelsen, at de er enige i, at det er rimeligt, at tyske grænsehandelsbutikker også opkræver pant, når alle andre tyske butikker og danske butikker opkræver pant.

07Den dansk-tyske pantaftale har for nylig fået fornyet aktualitet, efter at Danmark og Tyskland har genoptaget forhandlinger om at få realiseret pantaftalen.

Opdateret 10. nov 2020