Tre ud af fire danskere ønsker lavere moms på fødevarer

Forbrugere 24. jan 2024 -
This describes the image
Foto: DSK
  • De danske forbrugere bakker massivt op om en reduceret momssats på fødevarer og især frugt og grønt. Nu foreslår DSK, at man enten sænker momsen på fødevarer til 15 pct. eller helt fjerner momsen på frugt og grønt. 

Skrevet af: Søren Tougaard

I mange år har ønsket om at indføre en såkaldt differentieret moms og reducere fødevaremomsen herhjemme på især sunde produkter været oppe at vende. På Christiansborg er ønsket imidlertid blev affejet med it-vanskeligheder i Skat.

Med prisstigninger på over 20 pct. på en lang række fødevarer de seneste år er emnet igen blevet en særdeles varm kartoffel i store dele af dagligvarehandlen. Således markerer de to kæder 365 discount og Lidl deres holdning til emnet ved at fjerne momsen på frugt og grønt den kommende tid. 

Nu viser en ny undersøgelse, som Norstat har foretaget for De Samvirkende Købmænd i november - ikke overraskende - at danskerne bakker massivt op om en lavere fødevaremoms.

Således svarer hele 84 pct. af de 501 adspurgte i undersøgelsen, at de er meget enig eller enig i, at Danmark bør sænke momsen på frugt og grønt. Næsten tre ud af fire - 73 pct. tilkendegiver, at der bør indføres en differentieret moms på fødevarer, mens seks ud af ti - 59 pct. - mener, at den danske moms på 25 pct. generelt er for høj.   

- Danmark er det eneste EU-land, der ikke opererer med en reduceret momssats for fødevarer, Derfor har vi valgt at spørge forbrugerne, og her er svaret meget klart. Det bliver et ”ja” til en reduceret moms på fødevarer og specifikt på frugt og grønt, siger adm. direktør for De Samvirkende Købmænd, Jannick Nytoft.

DSK foreslår nul moms på frugt og grønt 

Udover at alle øvrige EU-lande på nær Ungarn har en lavere fødevaremoms end i Danmark, har mange lande også en lavere momssats for frugt og grønt. 

Hos De brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd, der repræsenterer næsten 1500 dagligvarebutikker og nærbutikker under blandt andet Dagrofa og Rema 1000, foreslår man nu, at fødevaremomsen enten skal sænkes til 15 pct. eller helt fjerner momsen på frugt og grønt.

Det vil både styrke folkesundheden, klimaet og økonomien i mange pressede familier, lyder argumentet.    

- Tiden er inde til en reduceret moms på fødevarer og særlig frugt og grønt. Det vil understøtte hele debatten om klimavenlige fødevarer - og på alle måder gavne folkesundheden. Vi ved, at frugt og grønt er mere klimavenligt end f.eks. mange kødprodukter. Det er derfor et rigtig godt incitament for forbrugerne til at vælge sundt og klimavenligt, hvis de oplever, at der er en økonomisk gevinst. Vi ved, at mange familier er presset økonomisk, derfor vil en reduktion af momsen på fødevarer være et godt signal og en hjælp til de dårligst stillede, siger Jannick Nytoft.

 

 

Opdateret 24. jan 2024