Torvehaller skyder op i hele landet
Danmark har en lang tradition for markeder, hvor folk kommer ind fra nær og fjern for at købe grøntsager, fisk, kød og specialiteter. Den tradition vil få en renæssance flere steder i landet, men i fremtiden blot i en moderne udformning.
Markedet lå før i tiden på byens centrale torv. Sådan er det kun få steder i dag, men de kan dog opleves om lørdagen i f.eks. Køge og Roskilde.
Flere steder i landet arbejder iværksættere og kommuner med planer for nye torvehalskoncepter og street food-markeder, som først og fremmest henter inspiration fra Torvehallerne nær Nørreport Station i København, der i år kan fejre fem-års jubilæum, og fra Copenhagen Street Food, der åbnede på Papirøen ved Christianshavn i 2014, og som er blevet et stort trækplaster.
Nu vil flere større byer i resten af landet også tage del i den voksende interesse for at gå på marked eller i torvehaller. Ifølge Landbrug & Fødevarers nyhedssite Foodculture er der planer om street food og torvehaller i de centrale bydele i Aarhus, Aalborg og Odense og flere steder i København.
Torvehallers styrke
Judith Kyst er direktør for Madkulturen og følger tæt danskernes madvaner og visionen om at tilbyde bedre mad til alle. Hun siger om trenden med torvehaller og street food:
– Som med andre trends tager det udgangspunkt i København og spreder sig derefter ud i resten af landet. Det handler først og fremmest om kombinationen i danske torvehaller, som forbinder to ting, nemlig at få noget mad i en fart, og at få kvalitet i maden. Heldigvis er kvalitetsbevidstheden voksende.
– Torvehallerne kan give noget af det, som er vigtigt for danskerne. Vores undersøgelser viser, at danskerne på den ene side har mindre tid, og på den anden side vil vi stadig gerne have fornemmelsen af, at vi selv laver mad. Mange danskere siger i vores undersøgelser, at aftensmaden ikke er helt hjemmelavet, men at det er vigtigt, at den føles hjemmelavet. Det er noget af det, torvehallerne kan. Man kan stykke nogle ting eller komponenter sammen og få et godt måltid i en fart, fordi der er så mange kombinationsmuligheder derinde. Man kan få god kvalitetsmad i en fart.
– Street food handler om, at vi er en meget social nation, hvor måltidet og fællesskabet betyder meget. De laver mødesteder, hvor man for fornuftige penge kan købe et måltid og samtidig være sociale, så man ikke behøver at gå på dyre restauranter. Derfor slår det meget igennem nu, siger Judith Kyst.
Flere nye torvehaller
Den 1. oktober åbner Aarhus Central Food Market på Skt. Knuds Torv ved banegården, og her er ambitionen især at friste madglade borgere og turister med et stort udbud af spisesteder.
Andre iværksættere er interesseret i at indrette et street food marked i en stor hal, som DSB ejer ved rutebilstationen, og som i dag anvendes til parkering. Kommunen har foreløbig modtaget tre forskellige koncepter om street food i hallen.
Desuden er et nyt, udendørs street food-marked på vej i Aarhus, der i forvejen har to fødevaremarkeder, Bazar Vest i Gjellerup og på Ingerslev Boulevard. Begge holder åbent to dage om ugen.
I Aalborg er en investor på vej med at nyt koncept for torvehaller, der skal placeres ved de gamle spritfabrikker. Der er også planer om at åbne et nyt marked på Frederiks Torv i den centrale del af Aalborg.
I Odense er man på vej til at indrette et Odense Food Market i det, der tidligere hed Arkaden. Her bliver der plads til 18-20 madkoncepter inden for street fod.
I forvejen kan Odense byde på et grønttorv i H.C. Andersen-kvateret og Bazar Fyn. Begge har almindelige åbningstider.
Også København giver plads til flere torvehaller. Tivoli er i gang med at opføre et nyt madmarked ud mod Hovedbanegården og Vesterbrogade, og investorer arbejder på at indrette en torvehal i en butiksarkade på Vesterbro, som har været lukket længe.