Too Good To Go indtager USA uden corona-forsinkelse
Herhjemme blev den 29. september markeret som national madspildsdag for første gang, men det er langt fra kun i Danmark, at netop den dato står i madspilds-bekæmpelsens tegn.
Faktisk har FN udnævnt dagen til "International Day of Awareness of Food Loss and Waste", og derfor havde madspildsapp'en Too Good To Go valgt dagen til lancering i USA - nærmere bestemt i metropolen New York.
Too Good To Go havde premiere herhjemme i 2016, og siden er bevægelsen, som man må kalde organisationen bag app'en, udbredt til i alt 14 lande i Europa. Nu kommer USA altså også med i familien.
Efter New York fulgte universitetsbyen Boston 6. oktober.
- Der er et kæmpe potentiale. Klima og madspild er ikke lige så højt på agendaen i USA, som det er i Europa. Men i 2015 annoncerede USDA og det amerikanske Environmental Protection Agency landets første målsætning om at redu-cere madspild og affald med et mål om en reduktion på 50 pct. inden 2030. Det mål vil vi gerne hjælpe dem med at indfri, skriver Too Good To Go's adm. direktør Mette Lykke i en mail til Dansk Handelsblad.
New Yorkere mod madspild
I første omgang er det især restauranter og cafeer, der vil formidle deres overskudsmad via app'en.
Men Too Good To Go er også i dialog med kæder, som man i forvejen har et samarbejde med her i Europa.
Forud for lanceringen har Too Good To Go fået lavet en analyse, der viser, at viljen til at mindske madspildet i høj grad er til stede blandt New York'erne.
- Undersøgelsen viser også, at 88 pct. er bekymrede for klimaforandringerne. De har bare ikke fanget, at madspild er en kæmpe del af problemet. Vi har den fordel, at vi kan tilbyde en meget konkret løsning på et ret abstrakt problem, som kommer både forbrugere, forhandlere og miljøet til gode, uden at nogen skal ofre noget, siger Mette Lykke.
Det amerikanske indtog blev annonceret helt tilbage i januar, altså inden corona-pandemien væltede mange andre planer. Men premieredatoen kom til at holde alligevel.
- Corona var selvfølgelig noget af en kæp i vores ekspansionshjul, så udrulningen blev noget mere udfordrende, end vi havde planlagt. Men faktisk annoncerede vi for ni måneder siden, at vi forventede at være klar til launch i september. Og det nåede vi, lyder det fra Mette Lykke.
Mod en mia. reddede måltider
En vigtig målestok for den tech-baserede virksomhed Too Good To Go er antallet af "reddede måltider", som app'en formidler.
I 2024 skal Too Good To Go have reddet én milliard måltider, og det kan indtoget i USA være med til at indfri.
Der er også noget at komme efter, når landets landbrugsministerium vurderer, at mellem 30 og 40 pct. i dag bliver spildt - og der alene i New York bliver kasseret 1,3 mio. tons mad - om året.
Men det er i den grad stadig en ambitiøs målsætning at nå én mia. måltids-redninger, når det indtil nu er blevet til 47,3 mio. måltider i de første 14 Too Good To Go-lande - med Danmark som det første i 2016.
Med til den historie hører dog også det faktum, at app'en kun har været tilgængelige i forholdsvis kort tid i de fleste lande, og at kendskabet til den derfor naturligt har været begrænset blandt både brugere og virksomheder.