Stor fremgang for dagligvarehandlen i første kvartal

Forbrugere 27. apr 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Colourbox
  • Salget af fødevarer og andre dagligvarer steg med mere end 4 pct. i årets første tre måneder sammenlignet med første kvartal sidste år. Detailsalget steg næsten 20 pct. efter genåbning

Skrevet af: Søren Tougaard

Dagligvarebranchen har haft en ualmindelig høj vækst under det første år med corona. Meget tyder imidlertid på, at branchen snart må forberede sig på et stort dyk i salgstallene, som landet, og især restaurationsbranchen, åbner op. 

I årets første tre måneder har dagligvarebranchen haft en solid vækst på 4,4 pct. sammenlignet med perioden i 2020, hvor kun sidste halvdel af marts var præget af coronarestriktioner. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. 

Holdes marts oppe imod marts sidste år er der tale om en fremgang på 6,3 pct. i salget af fødevarer og andre dagligvarer.  

Og sammenholdes de tre måneder januar-marts med oktober-december sidste år lyder fremgangen på 2,5 pct. 

Genåbning sparker til forbruget

Den 1. marts begyndte den gradvise genåbning af detailhandlen med åbningen af butikker udenfor centrene.

Og den effekt kan ses i detailsalget, som ifølge Danmarks Statistik steg med hele 19,8 pct. i marts sammenholdt med måneden før. I forhold til marts sidste år var detailsalget hele 24,2 pct. højere i marts i år.  

Detailsalget i årets første tre måneder ligger dog fortsat 3,6 pct. under fjerde kvartal 2020.   

Det er især salget af tøj og sko, der er gået frem i marts med en stigning på 112 pct. i forhold til samme måned sidste år. Også salget af andre forbrugsvarer som eksempelvis elektronik har haft en fremgang på lidt over 35 pct.  

 - Dagens tal understreger, hvor afgørende genåbningen har været for danske forretningers omsætning – navnlig dem, der ikke er repræsenteret godt på nettet. Med genåbningen af storcentre i løbet af april, vil detailhandlen – blandt andet i det trængte tøjbranche – få endnu et løft. En betydelig del af feriepengene vil ligeledes give et betydeligt løft til detailhandlen, lyder det i en kommentar fra Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank.  

Opdateret 28. apr 2021

Vil du vide mere?