Shoppingcentre gør sig attraktive
Der investeres i disse år milliarder på at modernisere de danske shoppingcentre og samtidig ændre det traditionelle centerkoncept. Centrene går fra at være butikscentre til at være en attraktion.
Shoppingcentrene udvikles fra at have hovedvægten på indkøb i centrenes butikker til at supplere indkøbsoplevelsen med nye koncepter, hvor biografer, sociale oaser, bespisning og optræden er en aktiv del af kundeoplevelsen.
Den udvikling har investorernes store opmærksomhed. Beregninger foretaget af Byens Ejendom – Videncenter for byudvikling viser, at de store shoppingcentre i de kommende år udvider og renoverer for omkring fire mia. kr. for at gøre centrene mere attraktive for kunderne.
Direktør Jens Chr. Petersen fra Institut for Center-Planlægning (ICP) siger, at udviklingen i de danske shoppingcentre i længere tid har været synlig i udlandet.
Handlen under pres
Han mener, at der er flere årsager til, at de danske centre nu udvikler sig til at blive attraktioner og ikke kun en samling butikker under tag.
– Centrene satser i disse år på at få spisesteder, biografer og oplevelser i det hele taget som f.eks. legeland. Den tendens ser vi helt klart. Det skyldes bl.a., at detailhandlen har det hårdt, og Danmark er et af de lande i verden, hvor e-handlen er størst. Der er røget en del milliarder ud af udvalgsvarehandlen. Hvis centrene skal opretholde deres attraktion og deres relevans for forbrugerne, er de nødt til at gøre noget andet, og her kommer de mange nye spisesteder og oplevelser ind, siger han.
Pres fra e-handel
Kravene er ændret, og centrene indretter sig mere mod den moderne familie med nye butikstyper, større areal til restauranter og oplevelser. Den udvikling ser man også hos ejendomsforvaltningsselskabet DEAS, der har en portefølje på 16 centre og dermed over 20 pct. af det danske marked for shoppingcentre.
– Kundetallene viser, at forbrugerne stiller større krav til shoppingcentre, herunder butiksudbud, faciliteter, bespisning og oplevelser, og at de belønner de centre, som kan opfylde disse krav, siger Finn Sture Madsen, afdelingsdirektør i DEAS med ansvar for center management.
– Det er en udvikling, der ikke mindst er båret af alt det, der sker med internethandlen. Det, at købe varer og at se et bredt udbud af varer, er ikke længere nok til at lokke kunderne i centrene. Derfor ser man mange steder både herhjemme og i udlandet, at centrene bliver mere oplevelsesorienteret og mere et sted, hvor der er fællesskaber, og hvor man kan dyrke de sociale fællesskaber, hvad man netop ikke kan på nettet. Du kan ikke få en kop kaffe eller en middag på nettet, siger han.