Salget af fødevarer er faldet med tre pct. på et år

Forbrugere 27. okt 2023 -
This describes the image
Arkivfoto: Henrik Frydkjær.
  • Tal fra Danmarks Statistik viser et fald i salget af fødevarer på næsten tre pct. i september. I forhold til samme måned i fjor er det dykket med 3,2 pct.

Salget af fødevarer faldt fra august til september med 2,8 pct. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Faldet kommer efter en optur i august, hvor salget steg med 7 pct. sammenlignet med måneden før.

Sammenlignet med september i fjor er salget dykket med 3,2 pct.

Ser man på salget for tre måneder fra juli til september sammenlignet med samme periode i fjor, er salget gået tilbage med 5,1 pct., når der korrigeres for prisudvikling. 

Det samlede detailomsætningsindeks i september var uændret i forhold til august, når der korrigeres for prisudvikling, normale sæsonudsving og effekten af handelsdage. 

Fordelt på varegrupper var der en stigning i salget af andre forbrugsvarer på 2,7 pct., hvilket opvejede nedgang i salget af fødevarer og andre dagligvarer og beklædning.

Inflationen er faldet til under 1 pct. og lønmodtagerbeskæftigelsen har for første gang nogensinde rundet 3 millioner personer. 

- Den helt store udfordring bliver de kraftige rentestigninger, siger seniorøkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv. 

De seneste par år har den høje inflation været forbrugernes største udfordring.

- Den høje inflation, der har udhulet købekraften for de danske forbrugere, har gjort ondt, men grundlæggende har danskernes privatøkonomi det bedre end man kunne frygte. Indkomsterne er vokset pænt, siger Kristian Skriver.

Udsigten til stigende salg de kommende måneder er ifølge Kristian Skriver godt nyt for mange detailbutikker, fordi julemånederne venter rundt om hjørnet:

- Julemånederne er årets vigtigste måneder for mange detailbutikker. Tal fra Danmarks Statistik viser, at cirka 19 pct. af detailhandlens omsætning sker i november og december.

Opdateret 30. okt 2023