Rekordhøj grænsehandel med madvarer
Grænsehandlen med varer som øl og sodavand er faldet i løbet af de seneste fem år. Til gengæld er salget af slik øget.
Den helt store nyhed i danskernes indkøb syd for den dansk-tyske grænse er dog, at grænsehandlen med madvarer næsten er fordoblet i samme periode.
Det skyldes ikke punktafgifter, men store forskelle i priser og moms.
Det fremgår af den nye oversigt over grænsehandlen, som regeringen nu med nogen forsinkelse har offentliggjort som en del af Skatteøkonomisk redegørelse 2018.
Nydelsesmidler er traditionelt det helt store trækplaster i grænsesupermarkederne.
Indkøbsvogne fyldes med rammer med billige øl og sodavand, slikposer og chokoladeæsker, vin og spiritus, men i stigende grad lægger danskerne også kød og pålæg, mejerivarer og brød, husholdningsartikler, kaffe og dyremad i indkøbsvognene.
Billige madvarer
Det gør de i en sådan grad, at salget af madvarer i grænsehandlen i dag med 925 mio. kr. klart overgår salget af øl, slik og sodavand, der er de mest solgte nydelsesmidler.
Vicedirektør i DSK, Claus Bøgelund Nielsen, siger:
– Danskernes grænsehandel med fødevarer er i runde tal fordoblet siden 2011, hvor der blev målt første gang på grund af fedtafgiften. Det viser dels, at fedtafgiften var en rigtig dårlig beslutning, og dels, at forskellen mellem tysk moms på syv pct. og dansk fødevaremoms på 25 pct. er meget dyre for dagligvarebutikker, der ligger i overkommelig køreafstand til grænsen.
Den traditionelle grænsehandel med nydelsesmidler er samlet set faldet fra 4,8 mia. kr. i 2011 til 3,5 mia. kr. i 2017.
Faldet omfatter dog ikke alle varer, og især grænsehandlen med slik og chokolade er steget forholdsvis kraftigt.
Ifølge Skatteministeriet hænger det ikke mindst sammen med de markante afgiftsforhøjelser i forbindelse med finansloven for 2012 og den efterfølgende indeksering.
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er positiv overfor en sænkning af afgifterne på chokolade og slik.
Og Claus Bøgelund Nielsen taler ligefrem om et Kinder-æg:
– Lavere chokoladeafgift er et Kinder-æg: mindre grænsehandel i Tyskland, mindre grænsehandel i Sverige og mindre illegal handel, siger han.
Slik fra Sverige
Netop danskernes grænsehandel i Sverige giver DSK anledning til kritik af den nye grænsehandelsrapport.
Danskerne handler traditionelt mest i Tyskland, men alle undersøgelser fra Danmark og Sverige viser, at danskerne grænsehandler store mængder slik i Sverige.
Desuden er svenske lagre en vigtig brik i den illegale handel i Danmark med slik.
Årsagen er først og fremmest, at der ikke er afgifter på slik i Sverige. Hertil kan man lægge den svagere svenske krone.
Ifølge Skatteministeriet blev der efter Tyskland grænsehandlet næstmest i Spanien efterfulgt af Nordamerika, Australien - og Sverige.
Den opstilling undrer Claus Bøgelund Nielsen.
– Skatteministeriet mangler åbenbart viden om danskernes handel i Sverige. Det virker helt urealistisk med en påstand om, at der handles for et større beløb i Australien end i Sverige, siger han.
Skatteministeriets tal, der viser et fald i den samlede grænsehandel med nydelsesmidler i Tyskland, kan man dog ikke genkende hos den klart største aktør i den dansk-tyske grænsehandel, Fleggaard.
Her siger direktør Karsten Olsen til DR, at Fleggaard har endnu travlt i år, end de havde sidste år.
– Lige meget om afgifterne går op eller ned, så betyder det altid for os, at vores omsætning stiger, siger han.