Rapport giver klima-knockout til oksekød

Forbrugere 28. aug 2023 -
This describes the image
Foto: Colourbox
  • Over halvdelen af klimaaftrykket fra danskernes mad kommer fra oksekød, viser ny rapport fra den grønne tænketank Concito.    

Skrevet af: Søren Tougaard

13 tons CO2 udleder en dansker i snit om året, viser en ny rapport fra den grønne tænke Concito. Tidligere lød forbruget på 17 tons CO2. Udviklingen går dermed i den rigtige retning, men placerer fortsat Danmark som en af de nationer med det største klimaaftryk per indbygger i verden. 

De største udledninger herhjemme kommer fra transport, fødevarer, boliger, den offentlige sektor og energi. Alene fødevarer udgør en femtedel af Danmarks samlede klimaaftryk på 74 mio. tons CO2, svarende til 2,5 tons per dansker.  

Her er der især én stor kategori, der springer i øjnene.

Ifølge rapporten "Danmarks globale forbrugsudledninger" står oksekød nemlig for 55 pct. af det samlede klimaaftryk, der kommer fra fødevarer inklusive udespisning. Restauranter, cafeer og kantiner står for lidt over en femtedel - 22 pct.

Herefter er der langt ned til varegrupper som mel og brød, mejeri og kylling, der står for henholdsvis 6 pct., 2,3 pct. og 2,2 pct. af klimaaftrykket fra fødevarer. Grisekød står for 2 pct. Dette på trods af, at danskerne spiser væsentligt mere gris og kylling end oksekød.    

Stor belasning

Til DR siger Henrik Wenzel, professor ved Institut for Grøn Teknologi, Syddansk Universitet, at løsningen er, at vi skal lade være med at spise oksekød.

- Svinekød og kyllingekød belaster meget mindre. Kyllingekød er det bedste, og fisk belaster også væsentlig mindre, siger han.

Ses der kun på vores madforbrug i køkkenet står oksekød for hele 70 pct. af klimaaftrykket fra fødevarer.

Hvis danskerne udskifter 75 pct. af oksekødet med gris og kylling har Concito beregnet, at hver dansker nedbringer CO2-udledningen med 1 ton om året.  

Danskerne spiser i dag ca. et kilo kød om ugen, hvilket gør danskerne til et af verdens mest kødglade folkefærd i verden. Det officielle kostråd lyder på 350 gram kød om ugen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opdateret 28. aug 2023