Nye tal: Producentpriserne hamrer nedad

Forbrugere 15. sep 2023 -
This describes the image
Endnu har de faldende producentpriser på varer ikke resulteret i faldende priser for forbrugerne. Men måske det kommer?   Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Producentprisindekset for varer faldt med hele 7,5 pct. i august i forhold til samme måned sidste år. Det er det største fald i 14 år. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Det samlede producentprisindeks for varer faldt i august 2023 med 7,5 pct. i forhold til samme måned sidste år. Faldet i producentprisindekset er 3,2 procentpoint større end i sidste måned, hvor indekset faldt med 4,3 pct. Det er det største fald i det samlede indeks siden oktober 2009, oplyser Danmarks Statistik. 

De nye tal er godt nyt for de danske forbrugere, der med rette kan forvente prisfald på en række varer ovenpå udviklingen i producentpriserne.   

Årsfaldet i august på 7,5 pct. er således fjerde måned i træk med fald. Faldet er primært drevet af fald i energiforsyning på 66,6 pct., mens industri bidrager med et fald på 1,5 pct., omvendt trækker råstofindvinding en smule op med en stigning på 0,6 pct. Disse hovedgrupper udgør henholdsvis 5,8, 89,6 og 3,8 pct. af det samlede producentprisindeks.

Endnu afspejler flere måneders fald i producentpriserne sig ikke i generelle fald på fødevarer. Tværtimod fortsætter priserne i supermarkederne med at stige, men dog i et væsentligt lavere tempo end på pristoppen. 

Venter flere prisfald hos producenterne

Derfor har dagligvareaktørerne som Coop, Lidl og Salling Group senest varslet prisfald på en lang række varer - især på egne private label.

Tiltaget skal ikke mindst lægge pres på leverandørerne til at sænke indkøbspriserne ved forhandlingsbordet, hvor den står på årsforhandlinger den kommende tid.   

Hos Dansk Erhverv forventer man yderligere prisfald i producentpriserne den kommende tid.

- Status er nu er den årlige stigningstakt i producentpriserne er faldet fra et historisk toppunkt i august 2022 på svimlende 37,6 pct til nu minus 7,5 pct. i august 2023. Det er en fantastisk nyhed, der viser at inflationskrisens ekstreme pres på virksomhedernes omkostninger er tydeligt aftagende. Særligt energipriserne er faldet mærkbart over det seneste år. Ser vi fremad, så forventer vi at stigningstakten i producentpriserne vil falde yderligere hen i mod årsskiftet. Det kræver dog, at energipriserne ikke stiger mærkbart hen over vinteren. Det er derfor også fortsat en håndgribelig usikkerhed om prisudsigterne for dansk erhvervsliv, lyder det i en kommentar fra Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv. 

Opdateret 15. sep 2023