Pitstop med nostalgi og havnestemning
Det er kun godt et halvt år siden, at kunder, der gjorde holdt ved Q8's servicestation ved E20 ved Korsør, var henvist til Sunset, hvis de ville sidde ned at spise.
I dag er spiseområdet overtaget af Q8, der har forvandlet lokalet til en lounge, hvor man næsten kan dufte saltvand og høre de gamle færgers tuden. Loungen er bygget op af genbrugsmaterialer fra blandt andet Korsør Havn, og stedet skal fortælle færgernes historie.
Det nye spisested åbnede i begyndelsen af juli, og madsortimentet er udvidet betragteligt - blandt andet med mange typer sandwich, wraps og salater, fortæller Head of Retail i Q8 Gert Jørgensen. Siden er salget af mad på stationen tæt på fordoblet.
- Vi havde lejet området ud til Sunset for mange år siden, og vi havde ikke selv siddepladser på stationen. Kontrakten indeholdt også begrænsninger for, hvilke typer mad vi måtte sælge. I forbindelse med corona-udbruddet ville Sunset gerne ud af lejemålet, og da vi har gode erfaringer fra tre andre stationer, to ved Harte ved Esbjerg-motorvejen og en i Himmerland, hvor vi har overtaget restauranter fra Monarch, var vi glade for også at få mulighed for at kunne tilbyde vores kunder spisning her i Korsør, fortæller Gert Jørgensen.
Q8 har i alt 107 bemandede stationer, og på langt de fleste er der mere eller mindre plads til at sidde og spise. Stationen i Korsør er oprindeligt bygget i 90'erne, da broen kom.
- Vi oplever, at den er et oplagt sted at gøre holdt for en lidt længere pause, fordi den ligger lige ved broen. Om morgenen er det alle typer pendlere, forretningsfolk og håndværkere, der køber mad og kaffe. I løbet af dagen kommer andre rejsende, og i weekenden kommer familierne, siger Gert Jørgensen.
[caption id="attachment_91722" align="aligncenter" width="300"] Forretningschef Tina Hansen og souschef Per Jepsen.[/caption]
En lakmusprøve
Indretningen af det nye spiseområde har taget udgangspunkt i Q8's bæredygtighedsstrategi, der også indeholder et bæredygtigt madkoncept med mere økologi.
Opgaven er udliciteret til Den Kreative Ambassade, der består af Dan Husted og Tara Lunddahl. Sidstnævnte var i forvejen med på sidelinjen under ombygningen af stationerne i Harte og Himmerland.
- I stedet for at kassere alle møblerne fra de tidligere Monarch-restauranter, har vi brugt dele af dem i en anden form i det nye møblement. Det virker naturligt også at føre bæredygtigheden med over i indretningen, i stedet for bare at købe nyt, siger Tara Lunddahl.
I Korsør har Den Kreative Ambassade haft næsten frie hænder til at komme med et bud på et nyt set up.
[caption id="attachment_91717" align="aligncenter" width="300"] For indretningen står Tara Lunddahl og Dan Husted.[/caption]
- Vi har leveret en slags lakmusprøve på en ny station, siger Dan Husted.
Han har tidligere blandt andet har stået for indretningen af Copenhagen Streetfood på Refshaleøen samt flere restauranter i hovedstaden.
- Men det betyder ikke, at en station med en anden placering skal se sådan ud, siger Tara Lunddahl.
- Det grundlæggende, og det eneste, der går igen, er ideen: at sætte bæredygtigheden i system. Det betyder, at inventaret er skabt af genbrugsmaterialer og kan bruges igen. Men bæredygtighed er også storytelling. At en lokal historie fortælles videre til den næste generation. Her i Korsør handler det om de gamle Storebæltsfærger, der sejlede os fra Fyn til Sjælland, før broen blev bygget, siger hun.
[caption id="attachment_91707" align="aligncenter" width="300"] Foto: Helle-Karin Helstrand[/caption]
Det gamle bolværk
Væggene er blågrønne som havet, og nogle af siddepladserne, der også kan gøre det ud for borde, er bygget op af planker fra det gamle bolværk på Korsør Havn. Ned fra loftet hænger brugte skibslanterner, og i et hjørne står et ror af træ.
- Bænkene langs væggen er efterligninger af de gamle bænke, der stod på dække på færgen Korsør, fortæller Dan Husted.
Over bordene hænger lamper, der er skabt af glas fra gamle flasker og pustet ud over en pistol fra en benzintank. Pistolen har skabt forskellige mønstre, så ikke to lamper er ens.
Mens vinduer fra loft til gulv slipper dagslyset ind fra to sider, hænger en stor fotostat, hvor færgen Korsør er afbilledet, på en tredje væg. I en dør udgør et koøje vinduet, og bag døren er et mødelokale, hvor forretningsfolk skal tilbydes at kunne holder møder.
- Mødebordet er lavet af planker fra gulvet i en gammel godsvogn, og stolene er lavet af genbrugsplast. Jeg tror på, at når mennesker oplever, at blandt andet møblerne er skabt af genbrugsmaterialer, får de mere lyst til at aflevere flasken til genanvendelse, i stedet for bare at smide den i skraldespanden, siger han.
[caption id="attachment_91719" align="aligncenter" width="300"] Mødelokale til forretningsfolk på farten[/caption]
Mange flere ideer
Dan Husted og Tara Lunddahl har selv stået for en hel del af det håndværksmæssige i indretningen og er i øjeblikket i gang med finpudsningen.
- Mens vi har arbejdet her, har jeg blandt andet oplevet en mor og hendes barn snakke om, hvad et koøje er. Sådan en snak kan ende i en fortælling om færgerne. Det skal både indretningen og ikke mindst fotostaten lægge op til, siger Tara Lunddahl og bliver suppleret af sin makker.
- Er det rart at være her, sker det måske også, at kunderne bliver lidt længere, i stedet for at stresse ud på motorvejen.
Makkerparret ved endnu ikke, om de skal indrette flere stationer, men ideer er der nok af.
- Ligger lokationen ved Rold Skov, er det oplagt at hente træ fra et gammelt savværk i skoven og indrette stationen som en skov. Er vi tæt på Knuthenborg, er temaet selvfølgelig safari, siger Tara Lunddahl.