Nyt lavpunkt for restaurationsbranchen
-
Landets hoteller og restauranter oplevede i de første tre måneder af 2021 det hidtil største dyk under coronakrisen.
Den kriseramte hotel- og restaurantionsbranche har haft en særdeles hård start på 2021.
Danmarks Statistik har netop offentliggjort omsætning for hotel- og restaurationsbranchen for marts.
Her viser tallene, at hotel- og restaurantomsætningen var nede med 66 pct. i årets første tre måneder sammenlignet med samme periode i 2019, hvilket er det største fald under krisen.
Værst stod det til for hotellerne, hvor faldet lød på hele 75 pct.
I restauranterhvervet var virksomhederne tvangslukkede, og selvom nogle havde fornuftig omsætning ved takeaway, så var omsætningsfaldet for det samlede restauranterhverv på 63 pct.
- Første kvartal af 2021 bliver forhåbentlig en virkelighed, som erhvervet aldrig kommer til at opleve igen. Det er svært at forestille sig, at branchen kunne stå mere stille end i denne periode, hvor serveringsstederne var tvangslukkede, og det at krydse grænserne var tæt ved umuligt og forbundet med strenge isolationskrav, siger Jonas Kjær, cheføkonom i brancheorganisationen Horesta, i en pressemeddelelse.
Lang vej til normalitet
Han mener, at tallene med al tydelighed viser, at mange virksomheder fortsat har lang vej til normalitet. Derfor mener han, det er alt for tidligt at udfase hjælpepakker.
- Erhvervet er genåbnet, men det betyder ikke, at vi har fået vores forretningsgrundlag tilbage. Der er stadig et hav af restriktioner - faktisk flere end ved første genåbning - forbundet med at drive virksomhed i turisme- og oplevelseserhvervet, og derfor er det også alt for tidligt at snakke om udfasning af hjælpepakker, som regeringens økonomiske ekspertteam anbefaler fra udgangen af juni. Virksomhederne har brug for at blive fri af restriktionerne, få gæsterne tilbage og skabe omsætning, der kan hjælpe til at afvikle den store gæld, der er oparbejdet det seneste år, siger Jonas Kjær.