Nye stregkoder kan mindske madspild
I kampen mod madspild arbejder fødevarebranchen nu på at inddrage stregkoderne på en hidtil ukendt måde.
Fødevarer vil i fremtiden kunne have dynamiske stregkoder, som giver en automatisk rabat til kunderne, hvis fødevaren nærmer sig udløbsdatoen. Fremtidens dynamiske stregkode kan få stor betydning for dagligvarebranchen.
– Butikkerne bruger i dag mange arbejdstimer på at pille de fødevarer ud, der nærmer sig udløbsdatoen, tage dem væk fra hylderne og køleskabene, placere dem et andet sted i butikken og sætte rabatmærker på de enkelte varer, siger Marianne Gregersen, afdelingsleder i Landbrug & Fødevarer.
Hun nævner også, at kunderne med dynamiske stregkoder på f.eks. mejerivarerne ikke behøver at flytte rundt på mælken for at finde den friskeste mælk bagtil, for hun kan med det samme vælge mellem en helt frisk mælk eller en mælk til rabatpris, der nærmer sig udløbsdatoen.
Landbrug & Fødevarer deltager sammen med Dansk Erhverv og GS1 Denmark i projektet ”Dynamiske stregkoder”, som finansieres med midler fra Miljøstyrelsens pulje mod madspild.
GS1 Denmark er en organisation, der udarbejder standarder bl.a. for stregkoder
– Den dynamiske stregkode indeholder oplysninger om udløbsdatoen. Dermed vil initiativet reducere madspild i butiksleddet markant, fordi forbrugeren får nemmere ved at få en rabat og dermed i højere grad køber de fødevarer, der er tæt på udløbsdato, siger Marianne Gregersen.
Handel skal stå samlet
Projektet skal gennemføres i samarbejde med bl.a. fødevarevirksomheder, forbruger-organisationer og detailkæder. Det er dog afgørende for at føre visionen om dynamiske stregkoder ud i livet, at der kommer dynamiske stregkoder på adskillige fødevarekategorier, og at det er en samlet dagligvarehandel, der står bag projektet.
– I projektet gennemfører vi en forundersøgelse for at sikre opbakningen og for at afdække de eventuelle muligheder og barrierer, der måtte være for at udbrede den dynamiske stregkode til dagligvaresektoren og til et bredt udsnit af fødevarekategorierne, siger Marianne Gregersen.
I første omgang skal man gennemføre en forundersøgelse, som ventes at være afsluttet sidst på året.
I GS1 Denmark tør Jane Wulff, Head of Standards and Implementation, ikke sætte tidspunkt for, hvornår dynamiske stregkoder kan ses i butikkerne.
– Målet er jo at få reduceret madspild til fordel for alle. Vi ser mange projekter, der involverer dynamiske stregkoder, dvs. stregkoder med bl.a. udløbsdato i, rundt om i Europa og globalt, og nogle steder også konkrete implementeringer. En større udrulning er helt sikkert tættere på at ske nu, end nogensinde før, siger hun.