Ny undersøgelse bekræfter: Danskerne vil have convenience
Det er ikke underligt, at salget af convenienceprodukter oplever så stor vækst i disse år. En ny undersøgelse fra Madkulturen under Miljø- og Fødevareministeriet viser, at danskerne ikke i samme grad gider lave mad længere.
Andelen af danskere, der laver aftensmaden helt fra bunden er faldet fra 55 pct. til 48 pct. i løbet af tre år.
Til gengæld vælger flere at tilføre et eller flere convenienceelementer - alt fra pulversaucer til ready to heat-løsninger eller take-away.
Andelen, der spiser ude, er også faldet siden 2015, hvilket er et yderligere tegn på, at de nemme løsninger i køkkenet vinder større indpas.
"Madlavning var en større del af hverdagen i 2015, mens man oftere sprang over i weekenden ved at købe take-away eller gå på restaurant. I 2018 er vi begyndt at springe mere over i hverdagen også. Det gør vi med øget brug af enkelte færdigkøbte elementer og færdigretter," står der i rapporten fra Madkulturen.
[caption id="attachment_74779" align="alignnone" width="636"] Færre laver aftensmaden helt fra bunden eller spiser ude. Til gengæld rykker convenienceløsninger ind på middagsbordet i forskellige former. Figur: Madkulturen[/caption]
Kortere tid i køkkenet
- Undersøgelsen peger på, at danskernes madlavning i stigende grad skal være nem og gå stærkt. Men i takt med, at vi bruger mindre tid på det, risikerer vi stille og roligt at miste både lyst og evne til at lave mad fra bunden. Skrækscenariet er, at vi om få generationer slet ikke har brug for køkkener, fordi al maden bliver lavet for os, siger Judith Kyst, direktør for Madkulturen.
Det er især unge mellem 18 og 25 år og aldersgruppen 50-64 år, som udnytter conveniencemulighederne til at gøre madlavningen lettere om aftenen.
Lige som undersøgelsen fra 2015 viser dette års tjek af danskernes spisevaner, at de fleste bruger under 30 minutter på at tilberede aftenmåltidet, nemlig 73 pct. Tallet dækker således ikke færdigretter, take-away eller udespisning.
Ud af den gruppe, som maksimalt bruger en halv time i køkkenet, er der i dag flere, der skruer op for tempoet. I 2015 var det hver fjerde, som fik tilberedt aftensmaden på under 15 minutter. I år er det hver tredje.