Nedlukningen af landet fortsætter påsken over

Forbrugere 23. mar 2020 -
This describes the image
Illustration: Ulrik Samsøe Figen

Den 11. marts tog Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) det første skridt til at lukke landet ned, og for en lille uge siden, 17. marts, blev også blandt andre spisesteder og storcentre lukket.

Derudover kom en lang række restriktioner om at holde afstand og maksimalt samles ti personer samme sted. Det fik dagligvarebutikkerne til blandt andet at sætte afstandsmarkeringer op ved kassen.

Den 23. marts meddelte Mette Frederiksen, at alle tiltag fortsætter påsken med – det vil sige til og med 13. april.

Samtidig understregede statsministeren at alle råd og regler om at holde afstand og god hygiejne selvfølgelig fortsat gælder.

Regeringen har sammen med resten af Folketingets partier aftalt hjælpepakker til i alt mere end 285 mia. kr. – heraf er de 75 mia. kr. som direkte tilskud.

Flere vil blive ramt

Forlængelsen af nedlukningen af Danmark vil få stor betydning for dansk økonomi og for dansk erhvervsliv, som lider enormt i denne tid, lyder det fra adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, som understreger, at Dansk Erhverv bakker op om forlængelsen.

Brian Mikkelsen peger dog på, at forlængelsen vil betyde, at flere brancher bliver ramt hårdere, end det hidtil har været tilfældet.

- Vi står midt i en historisk stor økonomisk krise. En krise, der uundgåeligt vil medføre konkurser, arbejdsløshed og lavkonjunktur. I starten var det udvalgte brancher, som blev ramt stenhårdt. Nu vil flere blive berørt. En undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at syv ud af ti virksomheder har oplevet et fald i omsætningen. Det tal vil vokse, og omsætningsfaldet bliver større for virksomhederne. Der er allerede lavet en række gode tiltag fra Folketingets side, som nu skal køres i gang og få effekt. Desuden er der brug for, at bankerne udviser samfundssind og ikke er tilbageholdende i forhold til at yde lån til trængte virksomheder, siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv anbefaler, at der ses på tiltag som en højere og mere fleksibel lønkompensation, og om det skal være muligt at få udgiftskompensation efter 30 pct. fald i omsætning i stedet for 40 pct., som det er tilfældet lige nu.

- Og så ser vi et kommende behov for at justere hjælpepakkernes løbetid. De står til at udløbe den 9. juni, og det kan være en rigtig god idé at se på, om den periode skal forlænges, siger Brian Mikkelsen.

Hjælpepakker:

En af hjælpepakkerne gælder tilskud til virksomheder med færre end 10 ansatte og til de ekstraordinært udsatte brancher.

For de mindste virksomheder med under 10 ansatte gælder det:

– virksomheder, der har mistet mere end 40 pct. af sin omsætning, kan få dækket op til 75 pct. af tabet – dog maksimalt 23.000. Kompensationen kan udgøre op til 34.500 kr. pr. måned, hvis den selvstændige har en medarbejdende ægtefælle.

For alle virksomheder, der er ekstraordinært hårdt ramte:

– de kan få hjælp med op til 80 pct. af de faste udgifter.

Derudover har virksomheder mulighed for at sende medarbejdere hjem med løn som led i en trepartsaftale med Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Aftalen giver virksomheder ret til at få lønkompensation for 75-90 pct af medarbejderens løn, dog maksimalt 23.000 kr. om måneden for fastansatte og 26.000 kr. for timelønnede.

Aftalen løber i tre måneder fra 9. marts til 9. juni.

Aftalen indebærer også, at virksomheder ikke må fyre medarbejdere, hvis de får lønkompensation til hjemsendte.

Læs også: Kæder: Kunder viser hensyn og holder afstand

Opdateret 10. nov 2020