Markant færre butikker udsættes for røverier
For 10 år siden oplevede detailhandlen et boom af røverier, men de seneste 10 år er mængden faldet støt.
Tal for årets første ni måneder tyder på, at 2019 kan byde på endnu et glædeligt lavpunkt: det laveste antal røverier siden Rigspolitiet begyndte at offentliggøre statistik over anmeldelser i 2007.
Butikker og tankstationer blev i de første tre kvartaler i år udsat for 229 røverier. I samme periode sidste år lå tallet på 336. Set i forhold til 2009, da kurven toppede, er der sket et fald på 72 pct., viser tal fra Rigspolitiets statistik.
Dansk Erhverv registrerer røverier i Crimestat, en snart 10 år gammel database, som organisationen har etableret i samarbejde med detailhandlen, og chefkonsulent i Dansk Erhverv Henrik Sedenmark kan berette, at der i Crimestat også er registreret et markant fald.
De seneste 10 år har ikke mindst dagligvarehandlen og tankstationerne sat hårdt ind for at sikre butikkerne mod røverier.
- Der er ingen tvivl om, at den indsats har båret frugt. Vi testede på et tidspunkt effekten af DNA-spray i et område, og kunne se, at mængden af røverier faldt. Sikringen flyttede selvfølgelig nogle røverier til et andet geografisk område, men ikke alle, siger Henrik Sedenmark.
Fokus på truende adfærd
Han glæder sig over, at mængden af røverier falder, men forudsiger, at der igen kan komme anmeldelser.
- En del af de grove, organiserede butikstyverier, som butikkerne oplever, burde nok retteligt registreres som et røveri. Men måske har tærsklen flyttet sig, så man accepterer trusler; eller måske er de ansatte i handlen ikke opmærksomme på, at der er tale om et røveri, når en gerningsmand er truende. Det har både politi og Justitsministeriet fokus på i øjeblikket, siger Henrik Sedenmark.
Han nævner eksemplet, når en mand går gennem kassen og siger til kasseassistenten, at der om lidt vil komme nogle igennem kasselinjen med fyldte vogne, og at de skal have lov at passere uden at betale.
- Når butikkerne i fremtiden forhåbentlig anmelder den slags kriminalitet som et røveri, vil mængden af anmeldte røverier formentlig stige igen - uden at det betyder en øget kriminalitet, siger Sedenmark.