Madpriserne trækker igen inflationen ned

Forbrugere 13. feb 2020 -
This describes the image

Mens fødevarepriserne er kraftigt stigende på verdensplan, er det ikke noget, der afspejler sig i de priser, som forbrugerne betaler for maden herhjemme.

Det viser det seneste forbrugerprisindeks fra Danmarks Statistik.

Siden priserne på ”fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer” toppede i juli sidste år, har det overordnede prisniveau i butikkerne været for nedadgående, og i januar kostede maden præcis det samme som i januar 2019.

For den sags skyld var prisniveauet også stort set det samme som i sommeren 2017, lige før Salling Group satte gang i en række prisfald i markedet med sin ”Føtæsk”-kampagne.

Billigere nødder, smør og brød

Men det sidste års tilsyneladende prisstabilitet på madvarerne dækker over betydelige udsving.

Det har samlet mest opmærksomhed, at grisekødet på grund af svinepest i Kina er blevet dyrere - næsten 10 pct. på et år. Men ifølge Danmarks Statistik bliver den overordnede inflation på 0,7 pct. på årsbasis trukket ned. ”Det er især hovedgruppen fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer, der trækker årsstigningen i forbrugerprisindekset ned i januar i forhold til måneden før. Inden for fødevarer er det i høj grad prisændringer på brød og kornprodukter samt smør, der bidrager til den lavere årsstigning”, fremgår det af Nyt fra Danmarks Statistik.

Nødder er også blevet meget billigere, efter at de sidste afgifter forsvandt ved årsskiftet.

Lav inflation fortsætter

I en kommentar til de nye pristal hæfter økonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv sig ved, at en historisk lang periode med lav inflation giver danskerne en reallønsfremgang, som kan omsættes til en vækst i privatforbruget på omkring 2 pct. i år.

- I seks ud af de seneste syv år har prisstigningerne været på under 1 pct. Det er meget lavt, og ganske enkelt aldrig tidligere set i Danmark. Med de seneste års opsving i dansk og international økonomi ville man under normale omstændigheder forvente et opadgående pres på priserne, men inflationen har været overraskende lav i både Danmark og resten af Europa. Den lave inflation ser ud til at være kommet for at blive, og vi forventer derfor også en inflation på omkring 1 pct. i år og næste år, siger han.

Opdateret 10. nov 2020