Madpakker er på retur

Forbrugere 6. sep 2017 -
This describes the image
Kun de færreste danskere smører en madpakke til at tage med på arbejde eller i skole. Illustration: Ulrik Samsøe Figen
Skrevet af: Søren Tougaard

En englænder med en hjemmesmurt madpakke i tasken er efterhånden et sjældent syn. Dels fordi udbuddet af convenience og grab-to-go er enormt, dels fordi størstedelen af de engelske skolebørn får tilbudt et varmt måltid, som den verdenskendte kok Jamie Oliver har gjort alt for at løfte kvaliteten på.

Herhjemme er vi langt fra engelske tilstande på frokostfronten, om end antallet af hjemmesmurte madpakker falder på ugentligt basis.

Mens danskerne i 2015 smurte 12,7 mio. madpakker og ugen, er det antal i 2017 faldet til 11,4 mio. madpakker, et fald på 10 pct. på to år.

Det viser en undersøgelse af 1.026 forbrugers frokostvaner foretaget af TNS Gallup for Landbrug og Fødevarer.

Med udbredelsen af endnu flere frokostordninger på arbejdspladser og i daginstitutioner er det måske ikke så overraskende, at danskerne spiser færre medbragte madpakker end tidligere.

Samme tendens har Landbrug og Fødevarer kunnet anspore siden 2010, hvor de første gang undersøgte danskernes frokostvaner.

For syv år siden var det således 59 pct. af danskerne, som smurte madpakker mindst 3-4 gange om ugen. I dag er det tal faldet til 50 pct.

Trods tilbagegangen i antallet af de madpakker, danskerne tager med hjemmefra, er madpakker stadig den langt mest udbredte frokostform herhjemme.

Således angiver fire ud af ti danskere (41 pct.), at de spiser medbragt mad til frokost, mens 29 pct. af danskerne spiser frokost hjemme og 25 pct. spiser i en kantine eller madordning.

3 pct. angiver, at de køber deres frokost i en dagligvarebutik, mens 1 pct. køber convenience eller take-away i kiosk og fastfood-restauranter.

Rugbrød og kødpålæg
Hos madpakkespiserne er rugbrød en klar vinder, viser undersøgelsen. Tre ud af fire havde således rugbrød med i deres seneste madpakke, mens boller har plads i hver 10. madpakke.

Cirka halvdelen (49 pct.) af de adspurgte havde kød med, f.eks. kødpålæg, mens grønt er det tredje mest udbredte i danskernes hjemmelavede madpakker og finder vej i 46 pct.

Godt tre ud af ti havde medbragt frugt, mens rester fra aftensmaden benyttes i hver femte madpakke som et alternativ til rugbrødsmadder.

"Det går i tråd med blandt andet øget fokus på madspild, samtidig med det øger variationen af indholdet i madpakken", lyder det i undersøgelsen.

Der er forskel på, hvad mænd og kvinder foretrækker i madpakken.

Ikke overraskende er kød mest populært blandt mænd, mens kvinder foretrækker grønt.

Samtidig er det også kvinder, der mest benytter rester fra aftensmaden i madpakken. Her svarer 24 pct. af kvinderne, at deres seneste madpakke bestod af rester fra aftensmaden, mens det samme var tilfældet hos 14 pct. af mændene.

Opdateret 10. nov 2020