Madmarked med delikatesser og streetfood

Forbrugere 22. feb 2017 -
This describes the image
|||||||| Foto: John Ehbrecht|Foto: John Ehbrecht |foto: John Ehbrecht|Foto: John Ehbrecht|Foto: John Ehbrecht|Foto: John Ehbrecht|Foto: john Ehbrecht ||Fotos: John Ehbrecht
Skrevet af: Henrik Denman

Vesterbro i København har oplevet en synlig forandring gennem de senere år. Boligkarreer er sat i stand, og moderne lejligheder har erstattet mere kummerlige boligforhold. Det er blevet in at bo på Vesterbro, og det afspejler sig i boligpriserne.

Den mere snuskede del af storbyens forretningsliv er udskiftet med cafeer, livsstilsbutikker og fødevareforretninger. Unge og bevidste forbrugere sætter i dag deres tydelige præg på gadelivet.

Nu har bydelen fået endnu et tilbud til de mange yngre forbrugere, der konstant går på opdagelse efter nye spisesteder og dedikerede specialbutikker. I en tidligere butiksarkade mellem Vesterbrogade og Matthæusgade er der nu åbnet et nyt madmarked, West-Market.

Dermed får københavnerne endnu en torvehal med nye muligheder for at købe fødevarer hos specialbutikker og med nye spisesteder. Det kommer omkring fem år efter åbningen af Torvehallerne på Israels Plads, og om et års tid åbner Tivoli Food Court i et nyopført glashjørne ud mod Vesterbrogade.

Lokal opbakning
Hvor både Torvehallerne og Tivoli Food Court kan tiltrække kunder fra et stort opland, er det mindre sandsynligt, at WestMarket på Vesterbro skal satse på den store tilstrømning fra oplandet.

Men de lokale beboere har taget det nye marked til sig til et oplagt samlingssted. Da Dansk Handelsblad besøgte madstedet en almindelig råkold hverdagseftermiddag, var tilstrømningen til markedets mangfoldige spisesteder og fødevarebutikker stor.

Midt i myldret traf vi den travle direktør for WestMarket, Christian Kofoed, der ikke lagde skjul på, at det har været en hektisk tid at få alt til at klappe og falde på plads med de mange aktører, der har stader i WestMarket.

[caption id="attachment_57783" align="alignnone" width="300"] Foto: John Ehbrecht[/caption]

Stor variation
Han placerer WestMarket stilmæssigt midt imellem de eksisterende markeder og der er blevet plads til det hele: Små handlende med friske fødevarer og delikatesse-specialister, mere street’ede pop-up fristelser, og naturligvis alskens udskænkningssteder. Her er ingen kædebutikker eller restaurantkæder.

– Vesterbros madhal skal være et både folkeligt og kvalitetsbevidst mødested, der kan kombinere madindkøb og madoplevelser, forklarer han.

Variationen i udbuddet er ganske stor
Ved indgangen fra Vesterbrogade ligger der en stor grønthandler og tæt derved Khorns Brødudsalg, Gilberts Specialkaffe og te og Blomster og gaver, der specialiserer sig i konfekture, chokolade og kaffe som tilbehør til blomsterne. Snart åbner stader med vegansk mad, is og varer uden allergener og tilsætningsstoffer.

[caption id="attachment_57789" align="alignnone" width="300"] Foto: John Ehbrecht[/caption]

Charlie og Guilty
Centralt i arkaden finder man den velbesøgte delikatesseforretning Charlie & Co. med tilhørende cafe. Butikken sælger charcuteri, skinker, pølser og oste. Her møder vi Peter Stub, der er kok og har været køkkenchef i mange år, og han har åbnet butikken sammen med sin franske kone.

[caption id="attachment_57787" align="alignnone" width="300"] Foto: John Ehbrecht[/caption]

– Vi åbner snart en ny butik her i markedet nær indgangen fra Vesterbrogade, hvor vi vil tilbyde danske slagtervarer som leverpostej, rullepølse og frikadeller og også smørrebrød. Det kan vi ikke rigtig have i den første butik, der er mere fransk inspireret. Samtidig får vi med to butikker bedre plads til at udstille vores varer, fortæller han.

Går man videre, finder man konditoren Guilty, hvor der konstant er kunder, som vil købe flot dekorerede minicupcakes, tærter eller chokolader.

[caption id="attachment_57786" align="alignnone" width="300"] foto: John Ehbrecht[/caption]

– Det er vores første butik, da vi tidligere kun har solgt online, fortæller Freja Gudmundsson, der ekspederer i butikken.

Hun siger, at der ikke er plads til konditoren på stedet, så han tryller i et køkken i et nærliggende hotel.

To steder i arkaden er der store, åbne fælles spisearealer, og her er der for det meste kamp om pladserne.

Udvalget af spisesteder er stort, og her fungerer arkaden som ét stort street foodarrangement, hvor kunderne henter deres måltid ved en af staderne og tager maden med hen til et af de fælles spisearealer. Nogle af spisestederne har dog også siddepladser – eller kunderne kan vælge at bruge det som take away.

Et af spisestederne er Tapas Amor. Indehaveren Yasin Kara åbnede for nogle år siden sin første restaurant i Rødovre Centrum, og succesen herfra har han lyst til at føre videre inde i storbyen.

– Jeg vil gerne nærmere Københavns City, og her var WestMarket et godt første skridt for mig.

Næsten udsolgt
Blandt de mange andre spisesteder finder man Veggie Lovers – Arabic Cuisine, Pulled Duck Burger, Super Bao – Asian Street Food og i samme boldgade Curry Nation – Asian Street Food.

– Det var forholdsvis nemt at få kontakt med de spisesteder, vi ønskede at få ind i arkaden. Men det er først for nylig, da vi havde åbnet markedet, at vi fik aftalerne på plads med de sidste fødevarebutikker, forklarer Christian Kofoed.

WestMarket har 59 stademuligheder, og alle på nær en eller to er nu på plads.

– Det er en fordel at have denne type specialbutikker samlet, for jeg tror, at de klarer sig bedre, hvis man samler dem, end hvis de ligger spredt på hver sin gade. Ude i området vil der være for langt imellem dem til at de kan gøre sig gældende, siger Christian Kofoed.

[caption id="attachment_57793" align="alignnone" width="300"] Fotos: John Ehbrecht[/caption]

Opdateret 10. nov 2020