Lavere fødevarepriser får inflationen til at styrtdykke
-
På blot en måned er inflationen aftaget fra 1,2 pct. til 0,8 pct. i februar, viser nye tal fra Danmarks Statistik
I februar lå det samlede forbrugerprisindeks blot 0,8 pct. over samme måned året før. I januar var den tilsvarende stigning 1,2 pct.
Den nedadgående inflation herhjemme i februar i forhold til måneden før skyldes især prisfald på sukkervarer, marmelade, chokolade, oplyser Danmarks Statistik. Netop sukker, der benyttes i mange fødevarer og drikke, er en af de varegrupper, der har haft den højeste prisstigninger i 2023.
Hos Dansk Erhverv forventer man, at fødevarepriserne fortsat falder i månederne, der kommer.
- Det er vores opfattelse, at der er udsigt til et fortsat løbende fald i fødevarepriserne. Fødevarepriserne generelt har været faldende siden juli sidste år, og at prispilen fortsat peger nedad. De globale fødepriser er fortsat faldende og et flertal af supermarkederne forventer dertil at sænke priserne yderligere over de kommende tre måneder, lyder det i en kommentar fra Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.
Omvendt ventes de stigende lønninger på omkring 5 pct. at lægge et øget pres på inflationen.
- Det er derfor heller ikke vores forventning, at vi står foran et stort fald i fødepriserne, der vil bringe priserne ned på de gamle niveauer før energikrisen ramte forrige vinter, siger Tore Stramer.
Også i Danmarks største bank ser man tegn på, at inflationen vil bevæge sig opad de kommende måneder.
- Vi regner med, at inflationen vil kravle opad over de kommende måneder, blandt andet fordi stigende lønninger lægger pres på virksomhederne. Lønmodtagerne er i gang med at få genoprettet deres købekraft oven på de store prisstigninger, og vi ser ikke lønstigningerne som udtryk for et nyt inflationspres, mere som en forsinket del af den inflation, der ramte os i 2022, lyder det fra cheføkonom Las Olsen, Danske Bank.