Kunder tanker op med kaffe, stenalderkost og trøfler
Ved hovedvej 180, lige mellem Aarhus og Randers, ligger landsbyen Ødum, der de seneste knap 30 år har været uden lokal dagligvarebutik.
Helt uden butik er borgerne dog ikke. De kan nemlig prale af at have landets første OK Plus-butik, hvor de i hvert fald de første mange år kunne købe det, de lige manglede til køleskabet eller aftensmaden. Den mulighed er dog barberet ned til et minimum i dag, hvis de da ikke vil købe maden færdig.
Dansk Handelsblad er blevet inviteret indenfor til en snak med forpagter Søren Bendixen, der har været på stationen, siden den blev indviet i 1990. Mange ting er ændret siden da - både i og omkring tanken.
- Inden OK overtog butikken, lå der en brugs og et mindre OK-tank-anlæg. Brugsen mistede omsætning i løbet af 1980'erne og blev sat til salg. Det fik OK til at beslutte sig for at købe - og teste deres egen butik, der nærmest var en nærbutik, fortæller Søren Bendixen, der er 57 år.
Han er uddannet kommis i en brugs i Aarhus og blev senere førstemand i den daværende SuperBrugsen på Strøget i Aarhus. Da OK åbnede i Ødum, blev brugsens uddeler butiksbestyrer, og Søren Bendixen blev førstemand.
- Der var masser af trafik, for E45 mellem Aarhus og Randers blev først åbnet fire år efter, så trafikken mellem Aarhus og Kron- og Nordjylland gik lige forbi. Bilister, der skulle til Djursland, skulle også denne vej, for Djursland-motorvej var der end ikke tænkt på, siger Søren Bendixen.
Han blev forpagter af stationen i 1996, efter at have åbnet OKs kiosk nummer to i Trustrup.
Kendt kaffekoncept trækker kunder
Søren Bendixen byder på kaffe fra sit Baresso Go-hjørne, som han og godt 20 andre OK Plus-stationer bruger som et af butikkernes trækplastre.
- Lige meget, hvor man er, så går folk rundt med en kop kaffe i hånden, og de vil gerne betale for god kaffe. Når folk har købt kaffe, bliver de måske fristet af andre varer også, siger Søren Bendixen.
Han betaler leje af kaffestationen til Baresso samt en procentdel af sin omsætning.
- Der skal sælges en del kaffe, før det kan betale sig. Det kan det nok ikke for alle, siger han og tilføjer, at kaffe gør det ud for 6 pct. af omsætningen i Ødum.
De 57 stationer, der ikke har Baresso Go, får i foråret et nyt kaffekoncept fra kæden.
Vi drikker kaffen i cafe-hjørnet, hvorfra der er udsigt ud til forpladsen. Der lægger et bord med bænke op til, at kunderne kan gøre holdt og spise om sommeren, og til landevejen, hvor der – trods motorvejene - fortsat er en del trafik.
- Vores omsætning har været støt stigende alle årene – dog mistede vi første gang en del, da E45 åbnede mellem Aarhus og Randers i 1994. Da Djurslandsmotorvejen blev åbnet fra Skejby for ti år siden, mistede vi igen ca. 20 pct. af vores salg. Det er vi dog ved at indhente, fortæller Søren Bendixen.
Fra cafeen kan vi også se det store banner, der hænger ude ved landevejen og fortæller om tilbud på to franske hotdogs og en cola.
- Vi kan jo ikke sende tilbudsaviser ud eller annoncere i de lokale aviser, for hvem skal vi henvende os til. Otte ud af ti af de kunder, vi har, kommer fra motorvejen - eller er på vej dertil, siger Søren Bendixen.
Han bruger dog også Facebook til at få kontakt med kunderne.
- Jeg tror på, at det er menneskehistorie, der trækker kunder. Som denne om vores trøffelhelt, siger forpagteren og henviser bl.a. til et billede af en smilende medarbejder, der viser de hjemmelavede trøfler frem på Facebook.
Et andet tiltag, der trækker kunder i butikken, er udlevering af pakker. Butikken tilbyder både indlevering og udlevering af pakker fra PostNord, Dao, Bring og GLS.
- Det blev sidste år til cirka 30.000 pakker, og det betyder næsten lige så mange kunder i butikken. Kan man vænne dem til, at det er her de sender og modtager pakker, begynder de måske også at købe noget, når de alligevel er her. Det er ikke pakkerne, men kundestrømmen, vi skal tjene penge på, siger Søren Bendixen.
Både til den sunde og den sultne
Vi har cafe-hjørnet for os selv det meste af tiden denne onsdag eftermiddag. Men ind i mellem kommer et par håndværkere og spiser en af de lune frokostretter, som OK Plus har udvidet sortimentet med den seneste tid. Det være sig sticks med krydret kød eller en lille, sammenlagt pizza, som lunes i en hurtig ovn. En mor med sin søn gør også holdt og spiser lidt snack.
- Det handler om hele tiden at følge med i, hvad folk på farten vil have, og så skal maden præsenteres indbydende, siger Søren Bendixen.
I glasdisken er udover de retter, der skal lunes, også forskellige typer sandwich, smørrebrød, tørkager, wienerbrød, brød og de hjemmelavede trøfler. Alt sammen ligger på serveringsbakker af træ, og hylderne er fyldte.
- Vi møder to personer hver morgen halv fem og producerer smørrebrød og sandwich til det meste af dagen, men vi supplerer selvfølgelig op i løbet af dagen. Det kan være svært at styre, og selvfølge er der ikke frit valg på alle hylder klokken lidt i ti om aftenen, lige før vi lukker, siger han.
Søren Bendixen forsøger at undgå for meget svind ved blandt andet at producere en stor mængde trøfler af det daggamle brød.
- De sælger godt – cirka 300 om ugen ryger der, smiler han og lægger ikke skjul på, at der er god avance på den slags.
Der er også lidt mere fancy og måske sundere alternativer som stenaldersalat. Det står i en køler ved den store disk.
- Vi har de sundere tilbud til de kunder, der vil have det. Maden giver os sammenlagt 15 pct. af omsætningen, siger Søren Bendixen.
Kravvarer kontra impulsvarer
Midt på gulvet står det ene impulstorv efter det andet - de fleste er fyldt med slik og andre snacks.
- Da vi åbnede butikken i sin tid, var det dagligvarer, der var rykket frem midt på gulvet. Dem har vi i dag kun et meget lille udvalg på ca. 30 varenumre af. Og det er netop reduceret igen. Nu er det alle impulsvarerne, der står på gulvet, så kunderne ikke kan komme uden om dem, når de går efter det, de skal have. Langs væggene er kravvarerne som olie til bilen og drikkevarer, som dog også er i impulskølere. Nogle varer er både en impuls- og kravvarer, siger Søren Bendixen.
Blandt de varer, der er begge dele er vin, bloster og gavekurve.
- Vi skal have alt til kunder på farten, og det er også dem, der er på vej ud til nogle venner og gerne vil have en værtindegave med, siger forpagteren.
Udenfor er mængden af biler øget. Klokken nærmer sig eftermiddagens myldretid, hvilket giver flere kunder - både i butikken, ved brændstofstanderne og ikke mindst ved vaskehallen, hvor det - som altid om onsdagen - er sidste dag i ugen med billig vask.
- Vaskehallen har vi haft i mange år. Den trækker også kunder i butikken, og så giver den os 7 pct. af vores omsætning, siger Søren Bendixen.
Med en mødetid klokken 4.30 nærmer hans fyraften sig også.
FAKTA om OK Plus i Ødum:
ved Søren Bendixen
Åbningstider: hverdage fra 5.30 til 22.00. Weekend: fra 7.00 til 22.00
Butiksareal: ca. 200 kvm.
Ansatte: Tre faste og 25 timelønnede
Tilbyder: Danske Spil, vaskehal, GLS, PostNord, Bring og Dao