Kongeligt aftryk på kampen mod madspild

Forbrugere 11. nov 2019 -
This describes the image
Prinsesse Marie er med i ny kogebog mod madspild Selina Juul Foto: Simon Knudsen/Gyldendal
Skrevet af: Henrik Denman

En ny kogebog skal få især børnefamilier til bedre at udnytte de varer, som de køber i butikkerne og dermed mindske madspildet.

Med udgivelsen af kogebogen ”Mad med respekt” bliver der tilmed sat et kongeligt aftryk på en forstærket kampagne for at mindske madspild i husholdningerne.

Det sker efter at detailhandlen og leverandørerne gennem de seneste mange år har optrappet deres indsats for at mindske madspild.

Gyldendal har netop udgivet den nye bog, som er spækket med opskrifter til at udnytte den indkøbte mad til fulde.

Initiativtagere til bogen er stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul, og prinsesse Marie.

Ved en stor reception i København blev bogen præsenteret af forfatterne bag bogen.

Foruden de to initiativtagere drejer det sig om flere kendte kokke.

Selina Juul sagde ved receptionen, at den nye kogebog ventes at blive oversat til flere sprog. Desuden danner bogen grundlag for et stort undervisningsmateriale til skoler om madspild.

– Mon ikke det kan blive en landsdækkende bevægelse, sagde hun om den forstærkede indsats mod madspild, så ikke kun handlen og leverandørerne kan mindske madspildet.

Forbrugerne skal også selv deltage.

En vigtig sag

Prinsesse Marie, der er gift med prins Joachim, fortalte ved receptionen om sin egen indsats i familien med at reducere madspild.

– Kampen mod madspild er en vigtig sag. De danske forbrugere skal reducere deres madspild og på den måde både spare penge og skåne klimaet, sagde prinsesse Marie.

– Kampen mod madspild er en hjertesag for mig. Det handler ikke kun om mangel på respekt for naturens ressourcer og de mennesker, der har små muligheder for at spise sig mætte hver dag. Det handler om respekt for maden, og her skal vi alle deltage i en fælles opgave.

Prinsesse Marie fremhævede, at omkring 20 pct. af familiernes madindkøb ender som madspild.

– Det betyder, at hver femte indkøbsvogn smides direkte i skraldespanden. Mindre madspild er desuden det nemmeste bidrag til at mindske klimaforandringerne, sagde hun.

Den nye bog er en kogebog mod madspild, som vil hjælpe især familier til at få større respekt for maden, til at spare tid og penge og samtidig hjælpe miljøet.

Opgørelser viser, at de største syndere inden for madspild er husholdninger. Det er især børnefamilier, der har den største udfordring med at få brugt maden op.

Bogens opskrifter er baseret på madvarer, som er blandt dem, der typisk smides ud i danske husholdninger.

Opdateret 10. nov 2020