Klimavenlige kostråd og madtips på vej til danskerne
Skal regeringen i mål med ambitionen om en reduktion af CO2-udledningen med 70 pct. i 2030, skal danskerne ændrer madvaner.
Derfor vil regeringen nu have klimaet skal med i de officielle kostråd, så danskerne får vejledning om, hvad der er både sund og klimavenlig mad.
Bag initiativet står fødevareminister Mogens Jensen og klimaminister Dan Jørgensen.
- Sund og klimavenlig mad skal være for alle – uanset pengepungens størrelse. Det handler ikke om, at man helt skal droppe bøffer og bolognese. Men spiser vi alle sammen lidt grønnere, så har det et kæmpestort potentiale for både klimaet og for folkesundheden, siger fødevareminister Mogens Jensen.
Hovedparten af danskerne (70 pct.) mener, det er vigtigt at bekæmpe klimaforandringerne ved at gøre vores madvaner mere bæredygtige.
Klimaaftrykket fra danskernes mad er i dag omkring tre ton CO2 per person.
Klimamad i hverdagen
Ved at vælge fødevarer med det laveste klimaaftryk inden for hver fødevaregruppe, eksempelvis ved at spise kylling i stedet for oksekød og kartofler i stedet for ris, kan man skære omkring 20-30 pct. af madens klimaaftryk.
Og skifter man kødet ud med grønt bliver klimaaftrykket endnu lavere.
For at gøre valget af klimavenlig og sund mad mere overskueligt, vil Dan Jørgensen og Mogens Jensen desuden lancere kampagnen ”Madglade klimatips”.
Kampagnen skal komme med helt konkrete tips til, hvordan man med ret enkle greb kan gøre sin hverdagsmad mere klimavenlig.
- Rigtig mange danskere vil gerne spise mere bæredygtig, men det kan samtidig være svært at ændre gamle vaner. Derfor har vi lavet en række konkrete klimatips, der skal gøre det lettere at lave lækker og klimavenlig mad i en travl hverdag, siger klimaminister Dan Jørgensen.
Danskerne kan forvente at møde kampagnen ”Madglade klimatips” i foråret 2020, mens de nye kostråd bliver lanceret i januar 2021.