Inflationen stiger igen - men ingen panik
-
Fødevarepriserne fik en lille stigning i juli i forhold til måneden før. Samlet set stiger inflationen herhjemme for første gang siden oktober sidste år, da elafgiften nu er tilbage.
I juli 2023 steg det samlede forbrugerprisindeks med 3,1 pct. i forhold til samme måned året før, viser nye tal fra Danmarks Statistik. I juni var den tilsvarende stigning 2,5 pct.
Det er første gang siden oktober 2022, at inflationen tiltager - hvor den toppede med en årsændring på 10,1 pct.
Det er især tjenester, der er blevet dyrere det forgangne år med et prishop på 6,2 pct., mens varer er steget marginalt med 0,1 pct.
Den stigende inflation skyldes især, at elafgiften blev normaliseret i juli, efter at den siden januar var blevet midlertidig reduceret med 68,7 øre pr. kWh til 0,8 øre pr. kWh i forbindelse med sidste års politiske aftale om vinterhjælp. I juli er elafgiften tilbage og lyder nu på 69,7 øre pr. Kilowatt-time.
Fødevarepriserne steg med 1 pct. fra juni til juli. Set over det seneste år er fødevarepriserne steget med 6,6 pct. Det dækker dog over store forskelle i de enkelte fødevarekategorier. F.eks. er mælk og øvrige mejerivarer blevet faldet i pris siden starten af året. I juni lød årsstigningen på fødevarer og drikkevarer på 8,8 pct.
Dansk Erhverv: Falsk alarm
Forbrugerprisindekset ekskl. energi og ikke-forarbejdede fødevarer (kerneinflationen) havde en årsstigning på 5,3 pct. i juli, hvilket er en stigning fra 4,9 pct. måneden før. Det er bl.a. prisændringer på sommerhusleje og pakkerejser, der trækker kerneinflationen op i forhold til juni, viser tallene fra Danmarks Statistik.
- Den store fremgang i inflationen i juli er heldigvis falsk alarm og ikke et udtryk for at inflationskrisen nu er ved at blusse op igen, lyder det i en kommentar fra Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.
- Ser vi fremad hen over efteråret og vinteren, så forventer vi et fornyet fald i inflationen. Det skal bl.a. ses i sammenhæng med at såvel producent- og fødevarepriserne er faldet pænt over de seneste måneder. Dertil forventer et flertal af detailvirksomhederne, at salgspriserne vil blive reduceret i den kommende tid. Der er imidlertid risiko for at en fornyet fremgang i energipriserne hen over vinteren kan udløse en stigning i inflationen. Dertil er manglen på arbejdskraft fortsat udpræget, hvilket kan øge virksomhedernes lønomkostninger og salgspriser, lyder analysen fra Dansk Erhvervs cheføkonom.