Inflationen dribler uden om fødevarer

Forbrugere 10. jun 2021 -
This describes the image
Arkivfoto: Henrik Frydkjær
  • Mens inflationen er steget til det højeste niveau siden 2012, står fødevarepriserne stille 

Skrevet af: Søren Tougaard

I sidste måned steg det samlede forbrugerprisindeks med 1,7 pct. i forhold til samme måned året før. Det er den højeste stigning i forbrugerpriserne siden december 2012, hvor stigningen var 2,1 pct. Det viser tal fra Danmarks Statistik. 

Samlet set er varer blevet 2,4 pct. dyrere det seneste år, hvor især tobak samt benzin og diesel har trukket indekset op. 

Derimod har priserne på fødevarer og ikke-alkoholiske drikke varer ligget fuldstændig stille det seneste år. Fra april til maj steg fødevarepriserne marginalt med 0,1 pct.  

- Der har været store stigninger i råvarepriserne den seneste tid, og megen snak om, at det er blevet dyrere for virksomhederne at få de varer de har brug for i deres produktion. Det lader dog ikke til, at have slået kraftigt igennem på de priser forbrugerne skal betale, og fødevarepriserne trak ligefrem ned i inflationen i maj. Virksomhederne er typisk tilbageholdende med at sende regningen videre til forbrugerne lige med det samme, da det kan gå ud over deres konkurrencedygtighed. Hvis det store pres på virksomhederne fortsætter, kan de imidlertid blive nødt til det, lyder det i en analyse fra Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank. 

Økonom: Midlertidige prisstigninger

Også pakkerejser er blevet dyrere den seneste måned, og det samme med restauranter og hoteller, hvor der har været en prisstigning på 2 pct.  

- Selvom den rekordhøje inflation på papiret virker dramatisk, er der god grund til at tro at en del af stigningerne er midlertidige – ikke mindst energipriserne. Spørgsmålet er om stigende priser for virksomhederne begynder at slå igennem, og derudover bliver det interessant at følge, i hvor høj grad serviceerhverve generelt sætter deres priser i vejret for at tjene noget af det tabte fra coronakrisen hjem igen. Mens der kan komme højere priser i 2021, er det underliggende svært at få øje på noget pres for højere priser, vurderer Louise Aggerstrøm Hansen. 

I maj har det ikke været muligt at indhente ca. 3 pct. af prisobservationerne, herunder fra brancher, som har været lukket ned. Bortfaldet vurderes at have betydning for kvaliteten af det samlede forbrugerprisindeks, oplyser Danmarks Statistik. 

 

Opdateret 14. jun 2021

Vil du vide mere?