Hvornår lander krav om mundbind i supermarkedet?

Forbrugere 20. aug 2020 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Lørdag formiddag meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at alle passagerer i den kollektive transport skal bære mundbind fra lørdag 22. august.

Hun tilføjede, at et tilsvarende krav kan komme i eksempelvis supermarkeder og storcentre. Men hvad skal der egentlig til, før regeringen stiller det krav?

Dansk Handelsblad satte sig for at finde ud af, hvilke parametre der tæller, når myndigheder og politikere skal vurdere, om kunder og medarbejdere i supermarkedet ikke længere kan nøjes med eksempelvis hyppige afspritninger og god afstand, men også skal bære mundbind.

Men det findes der ikke noget enkelt svar på.

Beslutningen er nemlig ikke alene sundhedsfaglig, men i lige så høj grad praktisk og politisk. F

orsker i infektionssygdomme Lars Jørgen Østergaard, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, siger, at der ikke findes et tal for, hvor mange smittede, der skal være i et lokalområde eller i Danmark, før det giver mening at kræve brug af mundbind i detailhandlen.

- Mundbind skal ses som et supplement til andre tiltag som afstand og afspritning af hænder. Mundbind giver blandt andet mening, hvor det kan være svært at holde den nødvendige afstand, siger Lars Jørgen Østergaard.

- Men vi kan komme i en situation, hvor det vil blive overvejet. Blandt andet som et alternativ til at lukke dele af landet ned igen, siger Lars Jørgen Østergaard.

Han tilføjer, at det dermed er en politisk beslutning at vælge at kræve mundbind på indkøbsturen.

Ingen svar fra myndighederne

Et kald til sundhedsminister Magnus Heunickes (S) presseafdeling gav dog ikke noget klart svar. Her henvises til statsministerens melding på lørdagens pressemøde om, at kravet om mundbind i supermarkedet kan komme - og dertil en henvisning til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerheds website, ”følger (styrelsen) situationen og de iværksatte initiativer tæt i forhold til en effektiv inddæmning af smitten”.

Det er også på Styrelsen for Patientsikkerheds website, at krav og anbefalinger om blandt andet brug af mundbind i Silkeborg Kommune kan findes.

I Silkeborg anbefaler myndighederne brug af mundbind på indkøbsturen. I Aarhus er det derimod ikke en anbefaling, selv om der i perioden 10. til 17 august er registreret 94,3 smittede per 100.000 indbyggere mod kun 25,5 i Silkeborg.

Hvorfor der er den forskel i anbefalingerne, lykkedes det ikke at få et svar på i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Styrelsens anbefalinger baserer sig generelt på oplysninger fra Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen, som styrelsen da også henviser til.

Afventer stor undersøgelse

Sundhedsstyrelsen sender os dog tilbage til Styrelsen for Patientsikkerhed. I en mail lyder det, at ”det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der kan svare på spørgsmål vedr. de konkrete tiltag” - altså forskellen på Randers og Aarhus. For de mere generelle sundhedsmæssige overvejelser om brugen af mundbind henviser Sundhedsstyrelsen til et notat, der senest er opdateret 15. august, altså lige efter statsministerens seneste pressemøde.

I notatet henvises til flere undersøgelser i svingende kvalitet af brugen af mundbind, og der er ingen endelige konklusioner. Der står blandt andet: ”Det er vanskeligt at angive en absolut grænseværdi for forekomst af Covid-19 i forhold til, hvornår det kan anbefales af bruge mundbind. … Ved en øget forekomst af Covid-19, i dele af eller i hele landet, er brug af mundbind en effektiv foranstaltning, især i de situationer, hvor det er vanskeligt at holde den anbefalede afstand”.

Man afventer lige nu et større dansk studie af brugen af mundbind, som Salling Group blandt andet har været med til at finansiere. Det skulle være lige på trapperne.

Det konkluderes dog i notatet, at der ”der i takt med den gradvise genåbning af samfundet ses en øget aktivitet”… ”er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at denne tendens må forventes at fortsætte, hvilket kan medføre en øget risiko for smitte i samfundet”. Sundhedsstyrelsen skriver samtidig, at styrelsen ”vil løbende og meget tæt følge udviklingen i både smittespredning og samfundsaktivitet, herunder kontaktmønster m.v. i detailhandel og andre dele af samfundet mhp. om styrelsen senere skal give yderligere anbefalinger om brug af mundbind.”

Fra Statens Serum Institut lyder det i et nyhedsbrev fra afdelingschef Tyra Grove Krause: ”Vi går et efterår i møde hvor vi skal forberede os på lokale opblomstringer, som der skal handles meget hurtigt på for at få smitten under kontrol.”

Mundbind nok

Det er altså meget nærliggende at konkludere, at det formentlig ikke varer mange uger, før kravet om mundbind på indkøbsturen kommer. Beslutningen er formentlig allerede taget; blandt andet fordi danskerne i den grad har slækket, når det kommer til brugen af håndsprit.

Inden regeringen kan kræve, at alle bruger mundbind, skal det dog sikres, at der er mundbind til rådighed for alle. Alt tyder på, at myndighederne er i løbende kontakt med dagligvarehandlen. I hvert fald kunne Salling Group straks efter Mette Frederiksens påbud om mundbind i den offentlige trafik lørdag, melde ud, at koncernen sælger mundbind uden fortjeneste - prisen ligger dog som i resten af dagligvarehandlen.

Men samtidig satte statsministerens skæringsdatoen for krav om mundbind en uge frem for at sikre, at handlen kunne nå at få mundbind i passende mængder hjem. Samtidig skal der opnås enighed om, hvorvidt nogle samfundsgrupper skal have mundbind gratis.

Men når pendlere og andre rejsende i løbet af næste uge har vænnet sig til at bruge mundbind i busser og tog, og den værste shitstorm på de sociale medier har lagt sig, kommer turen til supermarkedet.

Næste skridt er så at lære danskerne at bruge mundbindet korrekt - for ifølge Sundhedsstyrelsens notat kan brug af mundbind ”medføre en risiko for kontaktsmitte, hvis det ikke håndteres og anvendes korrekt, dvs. hvis det berøres under brug eller hvis det tages af og på uden efterfølgende håndvask eller afspritning”.

Men Sundhedsstyrelsens direktør, tv-darlingen Søren Brostrøm, er godt i gang: På videoer, der blandt andet ligger på Facebook, viser han, hvordan mundbind benyttes korrekt.

Opdateret 10. nov 2020