Hver anden vil reducere kødforbruget - klimaet er den primære årsag

Forbrugere 2. sep 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Andelen af danskere, som vil nedbringe deres kødforbrug er stigende. For første gang vægter klima og miljø højere end sundhed som primær årsag

Danskernes kostvaner bevæger sig støt, men sikkert i en grønnere retning og i en ny undersøgelse fra Coop og Dansk Vegetarisk Forening svarer 49 pct., at det samlede kødforbrug i Danmark bør reduceres.

Det er en stigning på 10 pct. sammenlignet med forrige år. samtidig er andelen, der mener, at vores kødforbrug ikke skal ned, faldet til 28 pct. i år mod 36 pct. i 2020, viser analysen. 

Men hvor den enkeltes sundhed tidligere har været den primære årsag for mange danskeres tilvalg af en "grønnere" kost, har hensyn til klima og miljø nu indtaget førerpositionen. 

Undersøgelsen viser, at 63,2 pct. har et ønske om selv at spise mindre kød. Antallet af personer, som “slet ikke” ønsker at skære ned på kødet er desuden rekordlavt på 30,9 pct. Det er især de unge, som trækker klimalæsset og er villige til at ændre kostvaner. Blandt de 18-34-årige svarer hele 75,3 pct., at de gerne vil spise mindre kød. 

 - Der er tale om en reel holdningsændring. Vi kan se, at flere og flere anfører, at de enten i høj grad eller i nogen grad gerne vil nedbringe deres kødforbrug. Tallene viser, at der er stor opbakning i befolkningen til at foretage den nødvendige omstilling til en mere plantebaseret kost, både i samfundet og for den enkelte, Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl. 

Hos Coop noterer man også, at det er fremtidens forbrugere, som i høj grad efterspørger de grønnere alternativer.

- Det er interessant at se, hvordan vores forbrug år for år bevæger sig gradvist i en mere grøn retning. Det er specielt de unge, der er frontløbere på den dagsorden, og de unge er som bekendt morgendagens forbrugere, så for mig at se, er retningen tydelig. Vi kommer til at spise mere plantebaseret mad de kommende år, siger kommunikations- og analysechef hos Coop Lars Aarup om undersøgelsen. 

Det er femte gang, at undersøgelsen er blevet gennemført, og det er således muligt at følge udviklingen fra 2017. De fem undersøgelser er gennemført på samme måde og er repræsentative for den danske befolkning på mellem 18 og 74 år. 
 
I 2021 er der gennemført 1.011 interviews blandt respondenter udtrukket af YouGovs Danmarkspanel. Data er behandlet af Coop Analyse
 

Opdateret 2. sep 2021