Hver anden dansker laver næsten altid mad alene

Forbrugere 18. dec 2023 -
This describes the image
Foto: Arla
  • Benyt julen til at være fælles om madlavningen, lyder opfordringen fra Arlas inspirationskøkken

Halvdelen af danskerne laver mad alene langt de fleste aftener. Men faktisk nyder halvdelen af samme gruppe at lave mad sammen med andre, blandt andet fordi det giver mulighed for samtaler, der ellers kan være svære at få tid til i en travl hverdag. Det viser en helt ny undersøgelse fra Arla.

- Julen er en oplagt mulighed for at invitere sine nærmeste med i køkkenet, siger Britta Surland, der er leder af Arlas inspirationskøkken.

Der er ofte kun ét menneske i køkkenet, når panderne og gryderne svinges i de danske hjem. Hver anden dansker laver nemlig næsten altid mad alene. Og det er særligt af praktiske årsager, når vi vælger at lukke døren til køkkenet. For 4 ud af 10 af dem, der foretrækker at lave mad alene, skyldes det, at det er lettere at danne overblik, når man er alene, mens lige så mange gør det, fordi det giver mere plads. Det viser den nye undersøgelse fra Arla. 

Men faktisk kan halvdelen af dem, der oftest laver mad alene, godt lide at lave mad sammen med andre. Der kan nemlig være sociale fordele ved at være flere om madlavningen. 

I Arlas undersøgelse siger 6 ud af 10 af dem, der foretrækker at lave mad sammen med andre, at det er en god måde at være sammen på, mens halvdelen af dem siger, at det skaber rum for nogle gode snakke. 

- Der kan være utallige praktiske årsager til, at man vælger at være alene om at stå for madlavningen derhjemme. Vi kan se i undersøgelsen, at tid og overskud generelt er en mangelvare, når det kommer til at lave hjemmelavet mad. Derfor vælger mange – og særligt børnefamilierne – at få madlavningen overstået uden forstyrrelser i køkkenet, siger Britta Surland.

Julemad er fællesmad

- Men der kan være sociale fordele ved at invitere sine nærmeste med i køkkenet, og med juleferien lige om hjørnet, er der en oplagt mulighed, siger Britta Surland og tilføjer, at julen er et oplagt tidspunkt at invitere familien, og særligt børnene, med i køkkenet, fordi der endelig er tid. Og med måltiderne som en stor del af denne tid for mange, kan det virkelig få lov at danne rammerne for nye gode vaner.

Undersøgelsen fra Arla viser, at det er mere end hver fjerde forælder med hjemmeboende børn, der foretrækker at lave mad alene. Og det er en skam, mener Britta Surland. 
Hvert andet barn vil nemlig gerne lave endnu mere mad, end de gør, viser Arla Fondens seneste analyse af børn og unges madvaner. 

- I Arla Fondens analyse svarer hvert femte barn, at de slet ikke bliver spurgt, om de vil med i køkkenet. Og hvert fjerde har endda fået et nej, når de selv har opsøgt det. Dét er virkelig ærgerligt, når nu børnene gerne vil, siger Britta Surland.

Derfor opfordrer hun forældrene at tage julen og børnene med i køkkenet: - Lav hyggestunder med julekonfekt og -småkager. Lad børnene tage del i det sjove med at finde på og smage til. Måske opdager forældrene, at børnene faktisk kan være en god hjælp i køkkenet, så den fælles madlavning kan fortsætte, når hverdagen begynder igen.

Opdateret 18. dec 2023